Svjetska književnost na filmu u KIC-u

 

KIC - Logotip

 

 

Revija „Svjetska književnost na filmu“ biće održana od 18. do 21.aprila u okviru filmskog repertoara Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović”. Ulaz je besplatan.

U okviru revije posvećene Svjetskom danu knjige biće prikazana četiri klasika inspirisana djelima savremene književnosti.

Svjetska knjizevnost na filmuNastao po istoimenom romanu američke spisateljice Harper Li, a u režiji Roberta Maligana film “Ubiti pticu rugalicu” (1962) otvoriće reviju u poneđeljak, 18.aprila, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Film govori o sazrijevanju, a ujedno donosi i priču o pravdi i borbi za prava crnaca u Alabami ranih tridesetih godina. Film je bio nominovan za osam Oskara, a dobio je tri: za scenario, glavnu mušku ulogu (Gregory Peck) i scenografiju.

Baziran na istoimenom romanu italijanskog autora Umberta Eka film reditelja Žan-Žak Anoa “Ime ruže” (1986) biće prikazan u utorak, 19.aprila, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Šon Koneri kao glavni lik ovog filma nas vraća u mračni srednji vijek i vrijeme okrutne inkvizicije.

Ekranizacija poznatog romana Fransoa Sagana film “Dobar dan tugo” (1958) reditelja Ota Premingera biće prikazan u srijedu, 20.aprila u sali DODEST, sa početkom u 21 sat, a govori o buržoaskoj tinejdžerki koja prazninu svog života ispunjava zavjerom protiv očeve ljubavnice.

Film “U potrazi za Ričardom” (1996) u kojem se Al Paćino pojavljuje u ulozi reditelja i glumca zatvoriće reviju u četvrtak, 21.aprila u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. U okviru ove neobične “filmske diskusije” Al Paćino je tragajući za korijenima Šekspirove genijalnosti intervjuisao sve od slučajnih prolaznika, preko stručnjaka pa sve do proslavljenih glumaca.