Svjetski priznati likovni umjetnik Shan Zuo Zhoua pośetio Crnu Goru

 

 

Pavle Goranović, ministar kulture razgovarao je danas sa svjetski priznatim likovnim umjetnikom Shan Zuo Zhoua, tokom njegove posjete Crnoj Gori.

Bilo je riječi o uspostavljanju saradnje Fondacije, koju su u Čikagu osnovala braća Zhou i Ministarstva kulture, a koja bi omogućila rezidencijalne boravke, radne i istraživačke posjete naših umjetnika Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Ministar Goranovic sa kineskim umjetnikom

 

Ministar Goranović je kazao da je prijedlog o rezidencijalnom boravku crnogorskih umjetnika u Čikagu sjajna prilika za njihovo usavršavanje, ali i predstavljanje crnogorske kulture svijetu, te da će Ministarstvo kulture pružiti punu podršku u organizaciji.

U razgovoru sa Ministrom umjetnik, koji sa svojim bratom Da Huang Zhou živi i stavara u Kini i SAD, je izrazio zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori, ističući da je to posebna zemlja iz koje će ponijeti inspiraciju za nova likovna djela.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima za predstavljanje stvaralaštva braće Zhou u Crnoj Gori, organizacijom izložbe u nekoj od crnogorskih institucija kulture u narednom periodu.

Prilikom obilaska Cetinja, umjetnik ShanZuo Zhou je posjetio Muzej kralja Nikole, Biljardu, Umjetnički muzej i Njegošev mauzolej na Lovćenu.

Braća Zhou su jedni od najpriznatijih i najpoznatijih savremenih stvaralaca. Potiču iz Kine, a tenutno žive i rade u Čikagu i Pekingu. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja i izlagali su u najreferentnijim galerijama i muzejima širom svijeta. Poznati su po zajedničkom stvaralaštvu koje traje više od 40 godina.