Tirana – Međunarodni projekat “Moje ime je Balkan”

 

Tirana

 

 

projekat-my-name-is-balkan“Moje ime je Balkan”, međunarodni projekat, prvi te vrste u Albaniji, pod rukovodstvom poznate glumice i rediteljke Eme Andrea (M.A.M Fondacija), dovodi u Tiranu  savremene dramske tekstove i njihove autore koji spadaju pod naziv – Balkan.

 Počevši od 26. septembra do 2. oktobra u prostorijama i ispred zgrade Narodnog pozorišta, svakog dana održava se javno čitanje dramskog teksta jednog od autora od strane poznatih albanskih glumaca. Ovo savremeno dramsko okupljanje predstavlja pokušaj da se dramski pisci balkanskog regiona upoznaju, kao i unaprijede svoje znanje o dramskim tendencijama regiona. Autori dramskih tekstova koji su dio projekta Balkan su:  Albanija – Stefan Capliku, Kosovo – Jeton Neziraj, Bosne i Hercegovina  – Tanja Šljivar, Makedonija – Goran Stefanovski, Slovenija – Simona Semenič, Hrvatska – Ivana Sajko, Crne Gora – Bojana Mijović, Srbija – Filip Vujošević. Rumunija – Gianine Carbunariu, Bugarska – Elin Rahnev i Grčka – Andreas Flurakis. Dramske tesktove su sa engleskog jezika preveli na albanski jezik: Ardian Kiciku, Nikole Berishaj, Karim Ondozi, Romeo Collaku, Milena Selimi, Shkelzen Maliki, Ben Andoni. Projkat je organizovan uz podršku Narodnog pozorišta iz Tirane i eksperimentalnog teatra.

bojana-mijovic-222-2Bojana Mijović Crnu Goru predstavlja sa dramskim tekstom “Lasice” koji se od praizvjedbe u maju 2011- ste u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i dalje nalazi na repertoaru pomenute pozorišne kuće. Predstava je učestvovala na više festivala u Crnoj Gori i okruženju. 2012te- godine dramski tekst Lasice uvršten je u katalog Evropske pozorišne konvencije u koji spadaju najbolji evropski dramski tekstovi za tu godinu. Mijović je je studnet prve generacije odsjeka dramaturgija koji je 2007- e godine osnovan na FDU Cetinje,  i diplomirala je u klasi profesora Stevana Koprivice 2012-e godine. Student je master studija Dramaturgije na FDU Beograd, a radi kao saradnik na predmetu dramaturgija na FDU Cetinje.

 

zovem-se-balkan

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + nineteen =