Tivat – Jazz na filmu: “Whiplash”

 

Generalni poster JAM 2016 - 350

 
 

U okviru ciklusa Džez na filmu, manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, premijerno prikazujemo dugometražni igrani film „Whiplash“ u Jaht klubu Porto Montenegro, u Tivtu, u srijedu, 20. aprila, u 20 sati. Filmski ciklus “Džez na filmu” realizujemo u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici.

Ulaz za projekciju je besplatan.

Radnja prati mladog i ambicioznog džez muzičara Endrjua Nejmana (Majls Teler) i njegov pokušaj da postane najbolji džez bubnjar na prestižnom
muzičkom konzervatorijumu Šefer u Njujorku. Mučen neuspjelom spisateljskom karijerom oca, Endru žudi za danom kada će postati jedan od
velikana.

Terens Flečer (Džej Kej Simons) je profesor koji je jednako poznat po svom predavačkom talentu i zastrašujućim medotama, i vodi jedan od najboljih džez ansambla u školi. Flečer otrkiva Endrjua i poziva ga u svoj bend, zauvijek mijenjajući sudbinu ovog mladića. Strast i želja mladog bubnjara da dostigne savršenost i impresionira svog profesora ubrzo se pretvara u opsesiju, dok nemilosrdni mentor nastavlja da pomjera granice, ne samo njegove sposobnosti već i razuma.

Film je osvojio mnoga prestižna priznanja, uključujući tri Oskara i tri nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), a našao se i na listi top deset naboljih filmova 2014. godine, po izboru Američkog filmskog instituta. Glumac Džej Kej Simons je za ulogu Terensa Flečera nagrađen Oskarom, Zlatnim globusom i nagradama Udruženja glumaca i Udruženja televizijskih i filmskih kritičara.