Tivat – Međunarodni festival harmonike -HARMONIKA FEST

 

 

28.- 30. 05.2018.

Centar za kulturu Tivat i ove godine u saradnji sa nevladinim udruženjem “Harmonika Montenegrina” organizuje međunarodni festival harmonike -HARMONIKA FEST-. Festival se sastoji iz takmičarskog dijela koji će biti održani 28.05. i 29.05. u velikoj sali CZK-a i Galeriji Ljetnikovca Buća. Koncert pobjednika je zakazan za 30.05.2018 u 14:00h, takođe u velikoj sali CZK-a. Pored takmičarskog dijela biće održana i 3 koncerta. Na svečanom otvaranju festivala u Atrijumu ljetnikovca Buća 28.05. u 21.00 h biće održan koncert ”TANGO PASSION” ansambla SOLISTI DI SUD iz Niša. Drugi dan festivala 29.05. sa početkom u 18:00, takođe u Atrijumu Buća je rezervisan za KONCERT MLADE SCENE CRNOGORSKIH HARMONIKAŠA. Treći koncert biće održan 29.05 u Muzeju pomorskog nasljeđa sa početkom u 21:00h, a gost je poznati ruski harmonikaš Sergey Osokin.
Na svim koncertima ulaz je slobodan.

/ SOLISTI DI SUD, 28. maj 2018. /

“Solisti di Sud” su osnovani 2016. godine u Nišu. Ovaj sastav je osnovao Jovan Bogosavljević, violinista svjetskog renomea za izvođenje muzike Astora Pjacole i jedan od vodećih srpskih muzičkih umjetnika. Kao ansambl profesionalnih muzičara, njih karakteriše visok nivo solističkog izvođaštva, jaka individualnost kao i sposobnost za zajedničkim umjetničkim stvaranjem. Njihov avanturistički pristup koncipiranju programa i virtuoznih izvođenja kao i jarka muzička fantazija je sve što karakteriše snažan individualni koncept muzičke interpretacije. Oni sviraju Pjacolinu muziku kao i djela klasičnog muzičkog repertoara sa originalnim aranžmanima kao i svoju autorsku muziku. Prvi snimak koji su ostvarili, doveo ih je na prvo mjesto top liste državnog radija u serijalu “Klasika molim”. Ubrzo su uslijedili pozivi iz Evrope, kao i pozitivne kritike. Ovaj sastav čine Jovan Bogosavljević violina, Bojan Mladenović harmonika, Petar Mladenović klavir, Vladan Karadzov kontrabas i Bojan Videnović kahon, trombone i glas.

/ SERGEY OSOKIN, 29. maj 2018. /

Sergej Osokin rođen je 6. oktobra 1981. u Kolomni, Rusija. Bio je student Schnitke državnog muzičkog instituta u Moskvi (profesor Andrei Ledenev) i Muzičke akademije Gnesin u Moskvi u klasi uvaženog ruskog koncertnog umetnika i profesora Fridriha Lipsa. Sergej Osokin- harmonikaš, učestvovao je na brojnim međunarodnim takmičenjima harmonike u: Klingentalu (Njemačka), Arasatu (Španija), Kastelfidardu (Italija), Čerepovezu (Rusija) i Astani (Kazahstan), đe je dostigao status laureate prvih nagrada i grand prija.

Učestvuje na međunarodnim festivalima u Rusiji, Ukrajini, Njemačkoj, Austriji, Španiji, Slovačkoj, Srbiji, Litvaniji, Latviji, Kazahstanu, Kini, Severnoj Koreji, Sjedinjenim Državama, Francuskoj i Italiji. Trenutno je aktivan koncertni umjetnik i član žirija na međunarodnim takmičenjima. Od 2006. godine je profesor na Schnitke moskovskom državnom institutu za muziku.