Tivat – Otvorena izložba slika Đura Belog Prijića

Galerija u Ljetnjikovcu Buca u Tivtu

U četvrtak, 02. oktobra 2014 godine, u Galeriji ljetnjikovca Buća u Tivtu, otvorena je izložba slika Đura Belog Prijića. Prijić se predstavio tivatskoj publici sa dvadeset i četiri rada rađenih posljednje tri godine.

Otvaranje izlozbe

U ime Javne ustanove Centar za kulturu Tivat, ljubitelje umjetnosti koji su u velikom broju došli na otvaranje izložbe,  pozdravio je Neven Staničić i izrazio zadovoljstvo što je Centar za kulturu u prilici da organizuje ovu izložbu, jer je ovo prvi put da Đuro Beli Prijić predstavlja svoje stvaralaštvo tivatskoj publici.

Neven Stanicic

Đuro-Beli Prijić

Rođen je na Cetinju 1956.

Školovao se u Titogradu, Herceg-Novom i Beogradu. Slikarstvom i primjenjenom umjetnošću bavi se od 1974. Živi i radi u Herceg-Novom.

Samostalne izložbe slika:

-Beograd, 1979 – Centar za kulturu Rakovica
-Beograd, 1987 – Galerija „Beograđanka”
-Beograd, 1989 – Skadarlija „Kuća Đure Jakšića”
-Herceg-Novi, 1997 – Galerija „Prijić”
-Herceg-Novi, 2010 – Galerija „Sue Ryder”
-Bar, 2010 – Galerija „Velimir A. Leković”
-Herceg-Novi, 2012 – Galerija „Josip Bepo Benković”
-Herceg-Novi, 2014 – Galerija „Sue Ryder”

+382 67 255 359 ; beliprijic@gmal.com

Po riječima prof. Milenka Žarkovića, slikara i grafičara, koji je napisao predgovor za katalog izložbe, “Prijić se predstavlja kao zagovornik osobenog tumačenja figuracije. Akt je primarni motivski sadržaj Prijićevog slikarstva koji on bogatom maštom varira i modifikuje po pravilima likovne zakonitosti čiji je krajnji rezultat uvjerljiva pikturalna cijelina jedne realizovane ideje gdje je sve prožeto likovnošću kojoj se sve potčinjava. Slike su rezultat jednog vrlo složenog stvaralačkog postupka koji objedinjuje dvije posebne likovne discipline-slikarstvo i vajarstvo. Vajani aktovi djeluju svojom uvjerljivošću u istoj mjeri kao ravne površine slika. U tematskom smislu one otkrivaju svu dramatičnost složenog erosa koji je ovdje uzdignut na nivo moralnog shvatanja u čijoj je osnovi, prije svega, najuzvišenija vrijednost ženskog bića tj. materinstvo. Motivska raznovrsnost – scene na suncem obasjanoj plaži, cvijetni vrtovi, iščekivanja u tišini tople mediteranske noći-čini Prijićeve slike bogatim i cjelovitim likovnim ostvarenjem. Sve na slikama ostvareno rezultat je slikareve osobene čulnosti i njegove osjećajnosti“.

Djuro Beli Prijic

Izložbu je otvorio dizajner i grafičar  doc. mr. Nikola Latković. Po njegovim riječima, određeni umjetnički iskaz najbolje može da tumači umjetnik koji se upravo bavi tom vrstom umjetnošću. Kako se sam ne bavi ovom vrstom slikarstva koja je karakteristična kod Đura Belog Prijića, pročitao je Geteov tekst za koji je kazao da je adekvatan ovoj prilici, odnosno otvaranju ove izložbe. Više u video zapisu.

doc. mr. Nikola Latkovic

VIDEO ZAPIS OTVARANJA IZLOŽBE

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 1

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 2

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 3

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 4

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 5

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 6

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 7

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 8

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 9

Djuro Beli Prijic - Izlozba u Tivtu - 10

POSJETIOCI NA OTVARANJU

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

Posjetioci - 7

Posjetioci - 8