Treći dan Bijenala crnogorskog teatra obilježila predstava „Let iznad kukavičjeg gnijezda“

 

 

 

Trećeg dana Bijenala crnogorskog teatra na Velikoj sceni u 20h odigrana je predstava „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ Kena Kejsija u režiji Dijega de Breje.

Režiju, scenografiju, izbor muzike i dizajn svijetla potpisuje Diego de Brea. Asistenti režije su Zoran Rakočević i Damjan Pejanović. Dramatizaciju potpisuju Diego De Brea i Stela Mišković. Kostimografiju je uradio Blagoj Micevski.
U predstavi igraju: Srdjan Grahovac, Dejan Đonović, Jelena Simić, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Želimir Šošo, Goran Vujović, Momočilo Pićurić, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Aleksandar Gavranić, Zoran Rakočević, Anđelija Rondović i Julija Milačić.

Nakon predstave, autorski tim je uz medijatorku dramaturškinju Mariju Čolpu govorio o procesu rada na predstavi u okviru okruglog stola kritike i medija, uz prisustvo zainteresovane publike.

Marija Čolpa napravila je kratak osvrt na komad Kena Kejsija, napisan 1962. godine, po kome je snimljen odličan film. Nakon toga, glumci su govorili o svojim iskustvima u procesu.

Marko Todorović, koji igra Bilija Bibita, govorio je o sredstvima kojima se služio “Diego je reditelj koji od samog početka ima jasnu ideju, i nekako toliko je snažno vodi, on je vrsta reditelja kome glumac jednostavno mora da vjeruje, tako da je proces zapravio bio iznenašujuće lak – nismo se trudili ništa da namještamo, već je, iz razgovora i analize komada i likova, sve ono što ste večeras vidjeli na sceni bukvalno samo izašlo iz nas.”

Anđelija Rondović, koja igra sestru Flin ima ulogu koja čini važan šaraf u cijeloj priči, iako je reditelj razmišljao da štrihuje njen lik: “Diego je razmišljao da štrihuje moj lik, međutim ipak je odlučio da sestra Flin ostane u podjeli, i vjerujem da je moja želja da dokažem da nije pogriješio umnogome bila moj početni motiv i sigurno je uticala na izgradnju lika. Pratila sam Diegove savjete i trudila se da uvijek imam na umu da treba da budem kao stjardesa pri padu aviona, jer sestra Flin na neki način to i jeste.”

Zoran Rakočević  asistent režije, govorio je o tome kako je došlo do toga da igra u predstavi “Bio sam student druge godine kada sam dobio tu čast i zadovoljstvo da budem asistent reditelju kao što je Diego. Trudio sam se da što više budem dio procesa, i između ostalog sam markirao lik Banćinija dok glumac ne dođe.  Nekako spontano smo došli do toga da ostanem u podjeli, tako da je ovaj proces za mene zaista poseban.”

Srđan Grahovac, koji je sinoć zaista imao maestralnu izvedbu, ispraćen je sa scene uz ovacije publike i komplimente od strane kolega, medija i stručne javnosti.

“Sjećam se kada mi je Ljubica prije 15 godina govorila – “Nemoj toliko da se daješ, izgorjećeš, umrijećeš” Pa, da… Prošle su godine i razni veliki projekti ali sjećam se dobro Paola Mađelija kad je jednom rekao – “Kad prođe neki ovako veliki projekat, ovako velika predstava znaš da si malo bliži smrti. To stvori veliko olakšanje, jer znaš da za ono što voliš možeš i umrijeti.” A ja znam da neću umrijeti, ili bar neću skoro, baš zbog ovakvih ljudi s kojima radim. To me obnavlja i daje mi snagu, daje mi život i zbog njih se ja na sceni igram kao dijete.”

Pohvale su dobili i Dejan Đonović i Julija Milačić, koji su “uskočili” u predstavu, umjesto Branimira Popovića i Karmen Bardak. Kako je penzionisana glumica CNP-a Ljubica Barać pomenula, uključivši se u diskusiju, uskakanja su uvijek najteži zadatak za glumca a oboje su ga besprekorno odradili.

Marija Čolpa je napomenula da je Kraljevsko pozorište Zetski dom dobitnik nagrade na konkursu kreativne Evrope u oblasti kuluture i umjetnosti, I da je “Let iznad kukavičjeg gnijezda” prva produkcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom pod pokroviteljstvom evropskog fonda za kulturu.

Lidija Dedović, umjetnička direktorica napomenula je da je izbor  teksta bio upravo Srđanov:” Ono što želim da naglasim jeste činjenica da je upravo Srđan bio taj koji je predložio ovaj tekst, iako sam ga ja saopštila Diegu. Iako Zetski dom nema ansambl, ja volim da pitam glumce šta bi oni željeli da igraju, šta njih provocira i koja je to tema koja bi mogla da bude na kraju dobar scenski rezultat. Cilj mi je da u Kraljevsko pozorište Zetski dom dovodimo podvižnike reditelje, prosvećenike, reditelje koji prosto ostavljaju dušu u pozorištu i Diego je prvi koji je uveo taj princip kroz fond podrške.  Naše teme su morale biti opako hrabre, rizične, moraju da podstiču i stvaraoce i publiku na razmišljanje.”

Diego de Brea izjavio je da ga u teatru zanima samo glumac ”Mene u teatru zanima samo mali čovjek, to je sve. Ja radim vodeći se time. Najteži dio procesa zapravo jeste kako uvjeriti glumca da otvori kod sebe ono gdje je najosjetljiviji, a to je upravo ono što mene najviše zanima – istinitost, a te istinitosti ima jako malo u životu, što znači da je još teže naći je na sceni. Identifikacija može postojati samo ako glumci nešto dožive, i zato je prilikom rada na predstavi najvažnije odabrati najbolje glumce. Tako sam odabrao ovu sjajnu ekipu, počevši od Srđana, koji je ono što teatru treba – životinja na sceni.”

Četvrti dan Bijenala crnogorskog teatra rezervisan je za izvođenje predstave “Leptir” Aleksandra Radunovića u režiji Andraša Urbana.  Glumačku podjelu čine: Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić. Muziku je radio Aleksandar Radunović- Popaj,  scenografiju Andraš Urban, dramaturg je Rajko Radulović, kostimografkinja Lina Leković; asistentkinja režije i organizatorka je Jelena Odalović.

Nakon predstave, autorski tim će uz medijatorku dramaturškinju Mariju Čolpu govoriti o procesu rada na predstavi u okviru okruglog stola kritike i medija, uz prisustvo zainteresovane publike.