U Baru održana pješačka tura „Pohod u planine”


Turistička organizacija Bar danas je, na Međunarodni dan životne sredine, organizovala pješačku turu “Pohod u planine” koja za cilj ima popularizaciju aktivnog odmora u zaleđu Bara.

Učesnici su tokom pješačke ture imali priliku da se upoznaju sa manje poznatim predjelima i da vide Bar iz nešto drugačije perspektive od uobičajene.

Direktor turističke organizacije Bar Emil Kukalj kazao je da smo svjedoci da svake godine sve veći broj turista traži neke aktivne odmore tokom svog boravka te da su zato nastavili projekat uređivanja i markiranja pješačkih staza na teritoriji Opštine Bar u saradnji sa planinskim klubom Rumija.

“Zajednički smo uredili više od 160 km pješačkih staza koje su zaista na zavidnom nivou. Danas smo imali priliku da se upoznamo sa jednom srednje zahtjevnom turom. TO Bar u narednom periodu, sada nakon što je proizvod na jednom jako zavidnom nivou, ima u planu da taj proizvod nešto intenzivnije promoviše i u tom pravcu smo uspostavili saradnju sa web portalom Outdoor active koji je jedan od najposjećenijih portala u Zapadnoj Evropi a naročito u Njemačkoj”, rekao je on.

Najavio je i da je planirana izrada planinske mape pješačkih staza koja će izaći u javnost za otprilike tri mjeseca.

Turistički vodič Darko Pepđonović rekao je da je današnja staza bila srednje teška a bio je i popriličan broj učesnika – oko 40.

“To samo potvrđuje da je sav ovaj trud i angažman oko uređenja pješačkih staza urodio plodom i da je to još jedna potvrda da se sve više i više promovišu i koriste pomenute staze”, kazao je on.

Učesnici ture bili su prezadovoljni organizacijom, i kako su kazali, svima bi preporučili da probaju ovu turu.

Najmlađi učesnik ture bio je Marko Vukotić koji je rekao da je najljepši dio ture bio pogled na jezero gdje ima dosta životinja ali da mu je najteže bilo spuštanje niz stijene.

Olja Fatić je rekla da je ovo bio fantastičan vid promocije za ono što nudi zaleđe Bara.

“Tura je fantastična. Ono što me oduševilo jeste pogled sa Mužice, kada smo se popeli iznad Čukulijera, pogled na grad je nevjerovatan”, ističe ona.

Učesnica Snežana Vojinović kazala je da je ovo bio prvi put da obilazi ovaj predio.

“Uvijek mi je ovo zaleđe bilo jako interesantno. Srećna sam što sam imala priliku da upoznam ovaj kraj i čujem jako lijepe priče. Tura nije baš lagana ali je inspirativna”, kazala je ona.

I za Valentinu Šćekić ovo je, kako je rekla, bilo čarobno iskustvo.

“Danas smo se peli na Sutorman. Božanstven dan i božanstven pogled. Staza je bila odlično markirana. Društvo i organizacija su bili odlični a i vrijeme je bilo predivno”, kazala je ona.

Pješačka tura krenula je sa pješačke staze – Prevoj Sutorman.

Staza kojoj su učesnici pješačili bila je duga 10 kilometara a najviša tačka bila je Vidikovac Čukulijera sa 1119m nadmorske visine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 17 =