U Biljardi otvorena izložba Milice Lakićević

30.09.2021.


Izložba pod nazivom „Istraživanje“ mlade crnogorske slikarke, Cetinjanke Milice Lakićević otvorena je sinoć u Biljardi. Izložba je dio programa manifestacije „Dani evropske baštine“ u Prijestonici Cetinje.

Slikarska djela Milice Lakićević pokazuju stvaralačku samosvojnost, kreativnu slobodu i dosljednost personalnog senzibiliteta, kazala je istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Ljiljana Zeković. Ova mlada slikarka, prema njenim riječima, u klasičnim medijima slici i crtežu formira/gradi svijet iluzija u domenu nadrealne fantastike.

Pojam graditi nije slučajan već se nameće kao jedna od osobenosti koja njeno slikarstvo karkteriše kao jedinstven korpus u kojemu jasnim vokabularom i precizno izdiferenciranim strukturalnim elementima „konstruiše“ enigmatska polja nedoumica, znakovnih, simbiločkih i asocijativnih sadržaja. Na crtežima nema improvizacije, sve je do tančina prostudirano, svaki potez prati njene unutrašnje, intelektualne diktate – kazala je Zeković.

Ona ističe da je interakcija umjetnik-djelo-posmatrač neophodna u komunikaciji sa slikarstvom Milice Lakićević.

Bogatom imaginacijom ona otvara beskrajne prostore igre i istraživanja. Na mašti posmatrača ostaje da u ornamentalnoj slojevitosti, koja zrači posebnom aurom, u koju je utkala svoje misli, osjećanja, svoje spoznajne prostore, otvori put mašti koju animiraju i nazivi njenih dosadašnjih izložbi „Analiza-oživljavanje-igra“, „Igra u slici“ i izložba čijem otvaranju prisustvujemo „Istraživanje“ – istakla je Zeković.

U ime Prijestonice Cetinje prisutnima se obratio sekretar Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Stanko Marković.

Kulturna baština utiče na identitet grada i naš grad nastoji da kroz svoje aktivnosti doprinosi boljem vrednovanju ambijenta, očuvanju tradicije, običaja i jezika. Među brojnim likovnim umjetnicima zadovoljstvo nam je da vam predstavimo radove Milice Lakićević koju vidimo kao talentovanog umjetnika, čuvara i promotera kulturnog nasljeđa našeg grada i države – kazao je Marković.

Voditelji programa bili su gimnazijalci Aleksandra Šovran i Filip Ćupić.

Podsjećamo, manifestacija „Dani evropske baštine“ na Cetinju obilježava se u organizaciji Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje.


Prilog preuzet sa: www.cetinjskilist.com


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 8 =