Učenici i profesori ŠOSMO Vida Matjan prisustvovali izvedbi Labudovog jezera u Dubrovniku

 

Muzicka skola Vida Matjan Kotor

 

 

Svjetski priznata umjetnička trupa Ruskog carskog baleta, oduševila je publiku savršenom izvedbom produkcije „Labudovo jezero“, u utorak, 09.02. 2016. godine, u Dubrovniku.

Pored hrvatske javnosti, ovom spektaklu imali su prilike prisustvovati takođe i profesori i đaci ŠOSMO “Vida Matjan” iz Kotora.

O značaju ovakvog poduhvata, govori Laura Jovanović, direktorica škole: “Došli smo na ideju da treba organizovat odlazak i pružiti djeci užitak koji će sigurna sam pamiti jer su uslijedili zaista pozitivni komentari i oduševljenje, a čini mi se i privilegija, da poslušaju i odgledaju sjajni nastup Ruskog carskog baleta.
Cijenim da je ovakav poduhvat jako dobar. Ovo je prije svega korisno u njihovom daljem usavršavanju, jer mislim da im to mnogo znači, kao jedno novo iskustvo sa puno lijepih utisaka koje su ponjeli gledajući Labudovo jezero u izvedbi Ruskog Carskog baleta.”

Pored učenika, i profesori su prisustvovali događaju.

Posebno me raduje što su skoro svi učenici srednje škole izrazili želju da odgledaju fenomenalno izvodjenje baleta. Tu su bili i profesori koji su se sa zadovoljstvom odazvali i dali primjer djeci, pokazavši kako je muzička umjetnost polje u kojoj kraj usavršavanja ne postoji”, dodaje Jovanovićeva.

Ruski carski balet izvodi izvornu priču Labudovog jezera, međutim, sa srećnim finalom. Takav završetak baleta odredio je ruski vođa Staljin za vrijeme svoje vladavine u Sovjetskom savezu, tokom tridesetih godina prošlog vijeka. Suptilnu reviziju i varijacije uveo je Gediminas Taranda, umjetnički direktor Carskog ruskog baleta.
Danas, 138 godina nakon prve izvedbe, Carski ruski balet predstavlja ovo remek-djelo kao balet u tri čina.

Nakon ovog, uslijediće i slični poduhvati, te je u planu posjeta Splita i opere.

 

Labudovo jezero - 1