Underhillfest – Najava za četvrtak, 18.jun


U četvrtak, 18. juna 2020. godine, na 11. Underhillfestu u oviru programa U FOKUSU, koji UnderhillFest organizuje u saradnji sa NVO Centrom za ženska prava – u 18 sati u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” biće prikazan dokumentarni film UMETNOST SEĆANJA, rediteljke Jelene Radenović – film o monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije. Osnovna namjera filma je da na primjeru spomenika pokaže da će prava umjetnost opstati, naći put do publike i preživjeti smjene ideologija i političkih uređenja. Spomenici su istovremeno simboli stradanja i čovjekove borbe za slobodu, za bolju i svjetliju budućnost.

Nakon filma, u 19.15 sati,  u biće organizovana diskusija na temu antifašističkog nasljeđa u Crnoj Gori sa dr Slavicom Stamatović-Vučković, diplomiranom inženjerkom arhitekture i prodekanicom za međunarodnu saradnju, te vanrednom profesoricom na Arhitektonskom fakultetu i Milenom Filipović, ekspertkinjom za kulturni turizam regionalnog savjeta za saradnju, sa sjedištem u Sarajevu. Diskusiju će modelirati dr Tatjana Koprivica, istoričarka umjetnosti i stručna saradnica na istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore.

Na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u četvrtak, u 20.45 biće održana projekcija filma KUĆA MALE ZVIJEZDE rediteljke Slađane Lučić.  Gošća festivala je producentkinja filma Tamara Babun. Priča je to o ženi koja je dokazala da je moguće pobijediti vlastite strahove i predrasude, pa čak i okolinu koja te ne podržava.

Nakon toga, u 22.15 – takođe na Terenu KK Budućnost biće prikazan film NAŠA VREMENSKA MAŠINA reditelja Yanga Suna & S. Lea Chianga.

Posjetioci UnderhillFesta treba da dođu ranije, prije zakazane projekcije filma,  kako bi mogli da se smjeste i da se ispoštuju sve mjere koje je prepisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − 5 =