UnderhillFest – Program za četvrtak, 23. septembar


U okviru regionalne selekcije 12. UnderhillFesta, na platou Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, u četvrtak, 23. septembra u 20 sati biće prikazan film “Rampart” u režiji Marka Grbe Singha. “Rampart” je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Lokarnu. U ovom dokumentarnom filmu, autor provodi vrijeme u napuštenom stanu svog djetinjstva u Beogradu. Naviru sjećanja, idilična i traumatična. Porodična VHS arhiva prikazuje Markov svijet tokom 1998. i 1999. godine: porodični skupovi, kućni ljubimci, video igre i trenuci neizvijesnosti dočaravaju dječakov život u vrtlogu istorijskih događaja. Na nedavno održanom Dokufest-u film je osvojio nagradu “Best Balkan Newcomer”. Gost na festivalu biće reditelj filma Marko Grba Singh, koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike, a razgovor će publika moći da prati uživo i putem naših društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže.

Nakon toga, u 21.15 biće prilazan film “Nokturno” Đanfranka Rozija, koji je dio međunarodne selekcije. Tokom tri godine, film je sniman duž granica Iraka, Kurdistana, Sirije i Libana. Riječ je o regiji u kojoj su se tiranija, invazije i terorizam hranili jedni drugima u začaranom krugu, na štetu civilnog stanovništva. Tamo je sve u znaku nasilja i razaranja, ali u prvom planu je čovječanstvo koje se svakodnevno budi iz noći koja djeluje beskonačno.

U 22.55 biće prikazan film “Skok” u režiji Giedre Žickite o litvanskom mornaru koji je u vrijeme Hladnog rata skočio sa svog čamca preko zaleđene vode na američki brod i traži azil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × three =