Underhillfest – Program za neđelju, 26. septembar


U okviru 12. Underhillfesta, u nedjelju, 26. septembra u 18 sati u Velikoj Sali Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke počeće program U FOKUSU, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U nedjelju, u 18 sati biće prikazan film “Nun of your business” Ivane Marinić Kragić, koja je ujedno i rediteljka, producenkinja i direktorica fotografije, a sa Ivanom Vuković potpisuje scenario. Film, prati dvije mlade časne sestre koje se upoznaju tokom katoličkog okupljanja i zaljube se. Prostori koje su nekada smatrale utočištem utjehe i duhovnog ispunjenja neočekivano su zemaljski. Razočarane crkvom i zlostavljanjem u njoj donose najtežu odluku – da napuste samostan.. Film je svjetsku premijeru imao na ZagrebDoxu, na kojem je osvojio nagradu publike. Gošća 12. UnderhillFesta je Ivana Marinić Kragić.

Nakon toga, u 20 sati, na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke biće prikazan film  “Epicentar” reditelja Huberta Saupera koji je gost festivala, a film se prikazuju u saradnji sa CIRCLE -Women Doc Acceleratorom. Film “Epicentar” je na Sundance Film Festivalu dobio veliku nagradu žirija,  na Festivalu Viennale je proglašen najboljim austrijskim filmom, Hainan International Film Festival osvojio je nagradu publike… „Epicentar “ je imerzivan i metaforičan portret postkolonijalne, „utopijske“ Kube, gdje se još uvijek osjeća eksplozija američkog broda Mejn iz 1898. godine. Ovaj Veliki prasak okončao je špansku kolonijalnu dominaciju u Americi i započeo eru Američkog carstva. U isto vrijeme i na istom mjestu rodilo se moćno osvajačko oruđe: bioskop kao propaganda. U „Epicentru“, Sauper istražuje vijek izuma i stvaranja mitova zajedno sa izvanrednim narodom Havane – posebno njenom djecom, koju naziva „mladim prorocima“ – ispitujući vrijeme, imperijalizam i sam bioskop.

U 22.10 biće prikazan film “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka koji je takođe gost festivala. Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekada najboljeg prijatelja fotografa Marka Čaklovića, hrvatski režiser Ivan Ramljak kroz dokumentarni film rekonstruiše Markov život i njihov odnos. Film, napravljen od crno-bijelih fotografija, nekoliko VHS snimaka i audio zapisa sjećanja Markove sestre, djevojaka, prijatelja kao i samog režisera, prikaz je, osim veoma lične priče, i vremena i mladosti krajem devedesetih godina. “O jednoj mladosti” prvi put je predstavljen na Dokufestu u Prizrenu i iako se radi o intimnim sjećanjima samog Ramljaka i drugih na preminulog Marka, film je prihvaćen i kod publike širom Zapadnog Balkana kao i drugdje.  

Nakon filmova, razgovore s Ivanom Marinić Kragić, Hubertom Sauperom i Ivanom Ramljakom publika će moći da prati i putem društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + 4 =