UnderhillFest – Program za petak, 19. jun 2020. godine


U petak, 19. juna na 11. Underhillfestu u oviru programa U FOKUSU, koji UnderhillFest organizuje u saradnji sa NVO Centrom za ženska prava – u 18 sati u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” biće prikazan dokumentarni film ZEMLJA JE PLAVA KAO POMORANDŽA rediteljke Iryne Tsilyk. Stih Pol Elijara u naslovu filma “The Earth is Blue as the Orange” (Iryna Tsilyk) govori o kontradiktornostima svakodnevnog života: film prati život Ane, samohrane majke i njeno četvoro djece dok dokumentuju svoju svakodnevnicu tokom opsadnog stanja u Donbasu, u Ukrajini. U ovim teškim okolnostima, i za autorku filma i za porodicu, proces snimanja postaje strategija preživljavanja. Film je dobio nagradu “Sundance” festivala za najbolju režiju u kategoriji svjetske kinematografije.

Na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u petak, u 20.45 biće prikazan film OGNJILO Vladimira Perovića.  U sinopsisu filma stoji: Jedan čovjek živi svoj starovremski život gorštaka, srođen sa krševitim okruženjem. Promiču dani, godišnja doba i godine, a u njegovo imanje, u nekoliko etapa, useljava neobičan, metalni komšija. Izmijenjeni su i životni prostor i vajkadašnji pejzaž našeg junaka, a njegov život…!? Ognjilo (čekmek), starinski upaljač, simbol jednog načina življenja, živi i dalje…

Nakon toga, u 21.30 – takođe na Terenu KK Budućnost biće prikazan film ANDREJ TARKOVSKI. FILM KAO MOLITVA u režiji Andreja A. Tarkovskog, sina proslavljenog reditelja. Dokumentarni film prepričava život i djelo Tarkovskog, puštajući reditelja da sam priča priču, dok s nama dijeli svoja sjećanja, svoj pogled na umjetnost i svoja razmišljanja o sudbini umjetnika i smislu ljudskog postojanja. Izuzetan reditelj Andrej Tarkovski, čija se djela smatraju remek-djelima svjetske kinematografije, ostavio nas je sa osam filmova i sve većim interesovanjem i željom da razumijemo njegovo djelo.

U 23.15, isto na Terenu KK Budućnost, biće prikazan film TUNEL u režiji Nine Orjonikidže i Vana Arsenishvilija. Film se bavi ljudima koji naporno rade na proširenju pruge u udaljenom gruzijskom selu. Kada završe, tuda će prolaziti novi put svile. Ali prije nego što se ova brza veza između Kine i Evrope ostvari, mora se prokopati tunel – tunel koji će ići kroz planinu, gdje seljani imaju svoja polja i pašnjake. U svojoj kancelariji na stanici, stari šef se priprema za svoju ulogu u budućnosti, kada će kroz tu stanicu prolaziti mnogo više vozova

Posjetioci UnderhillFesta treba da dođu ranije, prije zakazane projekcije filma,  kako bi mogli da se smjeste i da se ispoštuju sve mjere koje je prepisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + sixteen =