UnderhillFest – Program za petak, 24. septembar


U okviru regionalne selekcije 12. UnderhillFesta, na platou Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, u petak, 24. septembra u 20 sati biće prikazan film “Potreba za mržnjom” u režiji FIlipa Čolovića. Intimna ispovijest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava. Kroz ovaj i druge slične slučajeve u kojima su, na razne načine, bez ikakvog razloga stradali ljudi, reditelj istražuje korijene tog bezrazložnog nasilja. Potreba za mržnjom je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja, i kako smo, kao društvo, lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Gost na festivalu biće reditelj filma FIlip Čolović, koji će nakon projekcije odgovarati na pitanja publike, a razgovor će publika moći da prati uživo i putem naših društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže.

Nakon toga, u 21.35 biće prikazan film “Prve 54 godine – skraćeni priručnik za vojnu okupaciju” koji je režirao Avi Mograbi. Film je dio međunarodne selekcije.

Uzimajući za ilustrativan primjer detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, film daje ironičnu lekciju o tome kako okupirati drugu zemlju više od pet decenija. Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika, ali u režiji Avija Mograbija, koji nas sokratovskom ironijom uvodi u savremenu istoriju svoje zemlje, proširujući je svjedočanstvima bivših vojnika o sistemskim napadima na civilno stanovništvo. Satira je opora, a humor crn kao noć. U ovom filmu, namijenjenom i početnicima i iskusnim poznavaocima, taj gorki i beskonačni sukob ispričan je kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + 16 =