Underhillfest – Program za srijedu, 29. septembar

Na platou Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, u okviru 12. Underhillfesta, u srijedu, 29. septembra u 20 sati biće prikazan film “Blizanci satkani od sna” reditelja Seada Šabotića i Lee Vahrušev, a oni su gosti festivala. Film prati grupu osuđenih lica koji izdržavaju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mislima usmjerenim na svoje supruge i djecu, osuđenici preispituju svoje odluke, dok sanjaju slobodu i ponovni zajednički život sa svojim porodicama. Nakon filma, publika će razgovor sa rediteljima moći da prati i putem društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže

U 21.30, takođe na platou, biće prikazan film “Kroćenje vrta” Salome Jashi. Anonimni moćnik razvio je neobičan hobi – otkupljuje stabla stara nekoliko vjekova, od kojih su neka visoka koliko i zgrada od 15 spratova, u mjestima duž gruzijske obale i potom naručuje njihovo iskopavanje kako bi ih preselio u svoj privatni vrt. Da bi se stabla tih razmjera mogla presaditi, okolna se zemlja komada, a ljudi koji žive u blizini prisiljeni su da se prilagode takvoj dramatičnoj promjeni. Film prati jedan takav slučaj i ujedno preispituje potrebe i vrijednosti koje prevladavaju u savremenom gruzijskom društvu, osvrćući se i na temu prisilne migracije, pri čemu ostati bez korijena nije samo puka metafora.

Nakon toga, u 22.55 biće prikazan film “U slavu kraljici” rediteljki Tatia Skhirtladze i Anna Khazaradze. Tokom Hladnog rata, četiri legendarne šahistkinje iz Gruzije donose revoluciju u ženskom šahu širom cijele planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije. ,,U slavu kraljici” otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje rijedak uvid u sadašnji život šahovskih zvijezda None Gaprindašvili, Nane Aleksandrije, Maje Čiburdanidze i Nane Joseliani, kao i hroniku njihovog trajnog nasleđa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + 17 =