UnderhillFest – Program za subotu, 25. septembar


U okviru vantakmičarske selekcije 12. UnderhillFesta, u sali “Gojko Kastratović” Crnogorske kinoteke, u subotu, 25. septembra u 18 sati biće prikazan film “Antigona 2.0 Mediteran” u režiji Esme Kučukalić. Film je priča o pedagoškoj i teatarskoj praksi, o ideji profesora Miroslava Minića nastaloj na časovima književnosti u danilovgradskoj Gimnaziji, o jednom razgovoru u Sarajevu i projektu koji je povezao dva kontinenta, pet zemalja, škole, nastavnike i učenike sa prostora Mediterana. Više od sedamdeset učenika je zajedno sa svojim profesorima pisalo tekstove inspirisane Sofoklovom Antigonom i stvaralo predstave u Podgorici, Valensiji, Oranu, Rabatu, Asilahu, Nadoru i Bejrutu. Uprkos pandemiji i izolaciji, kroz Mediteran se čuo važan glas mladih na teme koje ih jednako opterećuju bez obzira na njihove različitosti. Tokom devet mjeseci snimljene su probe, radili su se intervjui sa svim učesnicima, a rezultat je dokumentarni film „Antigona 2.0 Mediteran“.

Nakon toga, u 20.00 sati na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke, biće prilazan film “Porodična rendgenska slika” u režiji Firouzeh Khosrovani, koja je gošća Festivala. Film je proglašen najboljim na festivalu IDFA u Amsterdamu, a opisuje se kao potresan i dirljiv portret iranske porodice. Rediteljka Firouzeh Khosrovani progovara u filmu o odrastanju i identitetu kroz odnos majke i oca koji, iako počiva na ljubavi, obilježava jaz između oprečnih vrijednosti, između tradicionalnog i savremenog, između potpune posvećenosti islamu s jedne strane te svjetovnom i progresivnom s druge. Film je u međunarodnoj selekciji, a prikazuju se u saradnji sa CIRCLE -Women Doc Accelerator-om.

U 21.40 takođe na platou, u okviru regionalne selekcije, biće prikazan “Srećan Božić, Yiwu“ autora Mladena Kovačevića – film koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, a gdje Kovačević, koji je gost UnderhillFesta,  otkriva spoznaju političkog diskursa, koji svaki rad interpretira kao ispunjenje individualne i društvene svrhe. Film donosi intimnu priču radnika čiji životi teku između komunističke tradicije i sna o uspjehu, u okruženju nekoliko stotina fabrika za proizvodnju novogodišnjih i božićnih ukrasa. Nakon filmova, razgovore s Firouzeh Khosrovani Mladenom Kovačevićem publika će moći da prati i putem društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × four =