Valentina Lisica svira u okviru „Kotorart podrške“

 

 

Kotor, 19. jul 2017.

 

KotorArt Don Brankovi dani muzike

Solistički resital pod nazivom „KotorArt podrška“ /KotorArt Support/ na šesnaestim KotorArt Don Brankovim danima muzike održaće pijanistkinja Valentina Lisica /Lisitsa/ (Ukrajina / SAD), koja je pažnju svjetske javnosti pridobila zahvaljujući svom kanalu na Jutjubu, koji ima više od dvije stotine hiljada pretplatnika a snimci više od 95 miliona pregleda.

U petak 21. jula u Crkvi Sv. Duha ona će izvesti zbirku dvoglasnih invencija Johana Sebastijana Baha, Skerco u b-molu, op. 31 Frederika Šopena, Noćnog Gaspara Morisa Ravela, kao i Slike sa izložbe Modesta Musorgskog. Koncert počinje u 21.30 h.

Kao jednа od najgledanijih klasičnih muzičara na internetu, Valentina Lisica pozvana је da debituje u londonskom Rojal Albert Holu, 2012. godine. Taj koncert je snimljen za Izdavačku kuću „Decca Classics“, a bio je ujedno i prvi Guglov prenos uživo. Nakon toga, uslijedili su nastupi širom Evrope u najznačajnijim salama, poput londonskog Vigmur hola i bečkog Muzikferajna, zatim u SAD, Japanu, kao i u Australji, Meksiku, Kini. Prvi solistički resital održala је sa samo četiri godine, a muzičko obrazovanje stekla je u Školi za muzičke talente „Lisenko“ i na Kijevskom konzervatorijumu. Godine 1991. pobijedila je na najpoznatijem Takmičenju klavirskih dua „Dranof“, zajedno sa pijanistom Aleksejem Kuznjecovim. Na njenom repertoaru nalazi se preko četrdeset klavirskih koncerata, a njeguje solistička djela od Baha i Mocarta do Šostakoviča i Bernstajna, sa posebnim afinitetom prema kompozicijama Rahmanjinova i Betovena. Snimila je sve klavirske koncerte i Rapsodiju na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova, sa Londonskim simfonijskim orkestrom, zatim klavirsku muziku Majkla Najmana, kao i djela Roberta Šumana, Filipa Glasa i dr.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =