Veče posvećeno Antonjinu Dvoržaku na Kotorskoj Koncertnoj Sezoni

 

 

Kvartet CiS nastupa u okviru Kotorske Koncertne Sezone

Veče posvećeno Antonjinu Dvoržaku

 

U okviru Kotorske koncertne sezone, u poneđeljak 30.04. 2018. godine, sa početkom u 19h, u koncertnoj dvorani muzičke škole Vida Matjan, crkvi Sv. Duha u Kotoru, očekuje nas koncert posvećen Antonjinu Dvoržaku.

Opus ovog češkog romantičarskog kompozitora vrlo je raznolik. Gotovo da ne postoji žanr u kome se nije isprobao i koji ne predstavlja značajan doprinos, ne samo za nacionalnu umjetnost njegove domovine, već za cjelokupno čovječanstvo.

U domenu kamerne vokalne lirike Dvoržak se posvetio ciklusima za glas i klavir, od kojih su najznačajnija dva kontrastna djela: Biblijske pjesme, koje odlikuje duhovni mir i skrušeno slavljenje Gospoda, te Ciganske melodije, koje nose ljubavne poruke i misli o slobodi inspirisane folklorom čeških Cigana. Oba ciklusa publika imaće prilike da čuje na koncertu posvećenom ovom najznačajnijem češkom kompozitoru, u izvođenju pijanistkinje Mikić Marine, soprana Stevanović Isidore i baritona Pantelić Marka. Prevode/prepjeve komponovanih stihova govoriće dramski umjetnik Đonović Dejan.

 

 O izvođačima:

Sopran Isidora Stevanović i bariton Marko Pantelić, studenti beogradskog Fakulteta muzičke umjetnosti u klasi cijenjenog baritona Nikole Mijailovića, dobitnici su brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, ali i nagrada „Dositej“ Fonda za mlade talente Republike Srbije. Članovi su Operskog studija pri Narodnom pozorištu u Beogradu, na čijoj sceni su pjevali u predstavama „Kraljica Margo“, „Karmen“, „Don Đovani“, „Slijepi miš“, „Madam Baterflaj“. Osim scenske, veoma je prisutna i njihova koncertna aktivnost, koja obuhvata solističke nastupe na uglednim scenama (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Galerija SANU…) i renomiranim festivalima (Baljšoj festival Emira Kusturice, BEMUS…). Isidora Stevanović je trostruki prvonagrađeni učesnik takmičenja „Bruna Špiler“ u Herceg Novom, a Marko Pantelić je već nastupao u okviru zimske sezone festivala KotorArt, uz umjetničku saradnju pijanistkinje Marine Mikić, sa kojom aktivno muzicira od 2012. godine po zemljama regiona (Crna Gora, Srbija, Hrvatska), njegujući prije svega slovenski repertoar. Tokom školovanja u Herceg Novom, pijanistkinja Marina Mikić skreće pažnju uže stručne javnosti prvim samostalnim resitalom, koji ostvaruje sa svega jedanaest godina, zatim osvojenim nagradama na republičkim i saveznim takmičenjima, a brojna usavršavanja kod renomiranih pedagoga dovode je i do čuvenog Kemala Gekića, u čijoj klasi diplomira na novosadskoj Akademiji umetnosti, gde je danas zaposlena u najvišem saradničkom zvanju, kao samostalni stručni saradnik. Nastupima širom Evrope, razvila je široki pijanistički repertoar, koji obuhvataju značajna solistička, kamerna i orkestarska djela, a dio tog repertoara ostao je sačuvan na trajnim snimcima RTV Srbije i Crne Gore. Osim koncertne i pedagoške aktivnosti, angažovana je u Operi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu kao klavirski saradnik, a na međunarodnom festivalu KotorArt već deset godina je u funkciji asistenta umjetničkog direktora. Dramski umjetnik Dejan Đonović, diplomirao na FDU na Cetinju na odsjeku za produkciju. Član je glumačkog ansambla Gradskog pozorišta od 1993. godine, u kome je ostvario uloge u više od 50 predstava. Angažovan je i u Centru za kulturu Tivat, Kraljevskom pozorištu Zetski dom, Nikšićkom i Hercegnovskom pozorištu, gde je odigrao još tridesetak naslova. Osim niza ostvarenih uloga na televiziji i filmu, zapažen je i kao pjesnik za đecu i mlade.

Podśećamo da Kotorska Koncertna Sezona postoji od školske 2015/2016 godine i organizuje se  zahvaljujući saradnji muzičke škole “Vida Matjan” iz Kotora i međunarodnog festivala KotorArt. Kroz mnogobrojne koncerte i master class radionice, pruža đacima, profesorima i publici priliku da slušaju i uče od najvećih svijetskih imena klasične muzike. Samim tim, tokom zimskog perioda, škola postaje centar kulturnih dešavanja u gradu i omiljeno mjesto za razvoj ideja, razgovor i druženje. Do sada su Kotor i školu posjetili sljedeći umjetnici: Albert Mamriev, Rita Kinka, Mihajlo Zurković, Florian Koltun, Xin Wang, Antonio di Cristofano, Darko Karajić, Stefan Milenković  i mnogi drugi.