Venecija – Završeno 56. Bijenale umjetnosti

 
 

Prestižna međunarodna smotra savremene umjetnosti 56. Bijenale umjetnosti u Veneciji završeno je juče.

Ovogodišnje Bijenale umjetnosti u Veneciji (9.maj-22.novembar) imalo je 501. 502 posjetioca, uz veliku medijsku propraćenost, čemu svjedoči prisustvo 8.000 akreditovanih medijskih kuća, od čega 5.450 stranih i 2.650 italijanskih kao i ogromna posjećenost stranice Bijenala na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter.

Podsjetimo da je 56. Bijenale umjetnosti u Veneciji sa temom Sve budućnosti svijeta (All the World`s Futures) kurirao Okwui Enwezor, da je učestvovalo 89 zemalja, što je rekordan broj za ovakav tip događaja, uz 44 prateća programa.

Crnu Goru je na ovogodišnjem Bijenalu umjetnosti u Veneciji predstavljao Aleksandar Đuravčević projektom ‘’Ti ricordi Sjećaš li se You Remember’’. Postavku je činilo 5 radova: Come mi manchi (Kako mi fališ, frotaž), Red (Crveno, 5 video radova), Room n2 (Soba br 2, zapaljeno drvo), Identity (Identitet, slova u bronzi) i Waiting (Čekanje, video).

 

Paviljon Crne Gore u Veneciji - 1

Paviljon Crne Gore u Veneciji - 2

 

Projekat prati trojezični katalog u kojem o postavci i stvaralaštvu Aleksandra Đuravčeviča pišu Anastazija Miranović, Daria Filardo i Philip Glahn.

Pokrovitelj i finansijer učešća Crne Gore na 56. Bijenalu umjetnosti u Veneciji Ministarstvo kulture Crne Gore je ove godine povjerilo kompletnu organizaciju i izvršnu produkciju Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Komesarka i kuratorka je bila mr Anastazija Miranović, zamjenica komesarke Danica Bogojević, a izvršni producent mr Nenad Šoškić.

Crnogorski paviljon koji se nalazi u Palazzo Malipiero je za skoro 7 mjeseci trajanja ove prestižne međunarodne smotre imao oko 25 000 posjetilaca, među kojima su bila i prestižna imena u savremenoj umjetnosti, kao što su: Massimiliano Gioni, umjetnički direktor 55.
Bijenala umjetnosti u Veneciji i umjetnički direktor New Museum u Njujorku; Anne Pasternak , direktorka Brooklyn Museum u Njujorku; Eugenie Tzai, glavni kurator Contemporary Art Brooklyn Museum u Njujorku; Christian Rattemeyer, kurator MOMA (Museum of Modern Art) u Njujorku; Thierry Ollat, direktor MAC (Muzej savremene umjetnosti) u Marseju; Karen Wong, pomoćnik direkotra New Museum u Njujoku; Riva Blumenfeld, samostalni kurator Guggenheim Museum sa dvadesetak članova Borda muzeja kao i brojni kolekcionari, galeristi, kritičari i samostalni kuratori iz Evrope i Amerike.

Pored afirmativne prezentacije u domaćim štampanim i elektronskim medijima, učešće Crne Gore na 56. Bijenalu umjetnosti u Veneciji afirmisano je, pored portala Bijenala i ostalog promotivnog štampanog i video materijala, i kroz tekstove i intervjue za američki Artnet i The Brooklyn Rail, italijanski Artribune, mađarski ArtGuideEast, ruski portal Calvert Journal i prestižni njemački časopis Süddeutsche Zeitung Magazin.

 

Fotografije preuzete: https://biennalearte2015montenegro.wordpress.com/fotografije-photos/