Violončelista Aleksandar Rudin nastupa na Večernjoj sceni Barskog ljetopisa

 

 

Bar, 03. avgust 2017. godine

 

Svjetski priznat violončelista, dirigent i pijanista, izvrstan kamerni izvođač, profesor na Moskovskom konzervatorijumu, istraživač ranih notnih zapisa i aranžer, Aleksandar Rudin, nastupiće u subotu 05. avgusta u 22h u Dvorcu kralja Nikole, u okviru Večernje scene 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. Ovo će ujedno biti posljednji koncert u seriji predstavljanja velikih svjetskih izvođača na ovogodišnjem Festivalu.

 

 

Aleksandar Rudin jedan je od najsjajnijih umjetnika moderne ruske muzičke scene. On pripada novoj kategoriji ruskih izvođača – univerzalnim muzičarima. Diplomirao je na Gnesin-u (GMPI – sada Ruska Muzička akademija Gnesin) 1983. godine u klasi profesora Leva Evgrafova – violončelo i Jurija Ponizovkina – klavir. 1989. godine diplomirao je dirigovanje na Moskovskom konzervatorijumu u klasi profesora Dmitrija Kitaenka .Dobitnik je nagrada i laureat je prestižnih takmičenja (violončelo). Aleksandar Rudin nastupa širom svijeta i učestvuje na festivalima u Edinburgu, Istanbulu i Ljubljani. Kao dirigent redovno nastupa u Rusiji, Finskoj, Turskoj, Poljskoj, Norveškoj i Španiji. Povremeno nastupa u kamernim sastavima kao violončelista i pijanista. Njegovi stalni partneri u kamernim nastupima su Jurij Bašmet, Aleksej Ljubimov, B. Davidovič, Dmitrij Sitkovetski, Vladimir Spivakov, Natalija Gutman i V. Krainev. Kreativna saradnja povezuje Rudina sa ruskim kompozitorima različitih generacija  kao što su Dmitrij Kabalevski, I. Čerepnin, Edison Denisov, V. Silvestrov, Rodion Ščedrin, A. Golovin, Artjomov, Klimov i dr.

Muzička raznovrsnost koja omogućava Aleksandru Rudinu da stvara u različitim muzičkim sferama u kombinaciji sa jedinstvenim umjetničkim integritetom čini da se izdvaja među svojim najznačajnijim savremenicima. “Muzika nije ponavljanje”, kaže Aleksandar Rudin, “ne može se dovesti do nivoa čiste zabave”. Kombinacija manje poznate i potpuno nepoznate muzike sa novim interpretacijama klasičnih “hitova” je karakteristika njegovog najvećeg broja programa.

Iako je Rudin akademski obrazovan, postao je zainteresovan za autentično izvođenje rane muzike. Vremenom je postigao savršen balans: danas svira koncerte na modernom violončelu i preteči violončela (viola da gamba), izvodi romantičarsku muziku na tradicionalan akademski način, dok djela iz baroka i klasike izvodi “istorijski precizno”. Aleksandar Rudin snimio je tridesetak diskova.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + 13 =