Vrhunska kamerna muzika na KotorArt Don Brankovim danima muzike

 

 

Kotor, 31. jul 2018.

Sinoć je u prepunoj koncertnoj dvorani, crkvi sv. Duha, publika imala priliku da prisustvuje dvočasovnom koncertu vrhunske kamerne muzike. Naš proslavljeni violinista i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, Roman Simović, kao i Ratimir Martinović, pijanista i direktor festivala KotorArt DBDM, kao domaćini večeri, ugostili su umjetnike svjetskog glasa: violinistkinju Ćećiliju Cijano, violiste Milenu Simović i Roberta Smisena, violončeliste Đovanija Njokija i Dragana Đorđevića. Na koncertu pod nazivom Roman & Friends: Muzička jedinjenja, publika je imala priliku da uživa u dva kapitalna djela kamerne muzike 19. vijeka, Klavirskom kvartetu u g-molu, Johanesa Bramsa i Gudačkom sekstetu u d-molu Petra Iljiča Čajkovskog.

Publika je bila oduševljena iterpretacijom ova dva djela i gromoglasnim višeminutnim aplauzima pozdravila umjetnike.

Svoju briljantnu virtuoznost i urođenu muzikalnost, Simović je prenio najznačajnijim svjetskim scenama kao što su Velika sala moskovskog Konzervatorijuma Čajkovski, Sala Pozorišta Marijinski u Sankt-Peterburgu, Velika opera u Tel-Avivu, Rudolfinum u Pragu, nastupajući s najpoznatijim orkestrima i najtraženijim dirigentima, među kojima su Gergijev, Papano, Harding, Jarvi, Belohlavek, Kasado i dr. Iz bogate liste umjetnika, s kojima nastupa na najvećim svjetskim festivalima, Simović je odabrao, za KotorArt, neka poznata i neka nova lica. 

Čečilija Cijano, koja djeluje na poziciji prve violine u Gudačkom kvartetu Liskam i na mjestu vođe druge violine Roterdamskog filharmonijskog orkestra, diplomirala je na Konzervatorijumu u Torinu, kao i na Visokoj školi za muziku Hans Ajsler u Berlinu. Milena Simović je završila studije viole na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu. Redovno nastupa solistički i u kamernim ansamblima s istaknutim umjetnicima kao što su Itamar Golan, Danilo Rosi, Gordan Nikolić, Roman Simović, Ksenija Janković, Đovani Njoki i dr. Članica je Oksfordskog filharmonijskog orkestra, pod upravom dirigenta Maksima Vengerova, a redovno nastupa s Londonskim simfonijskim orkestrom, Akademijom St. Martin in the Fields, Kraljevskim filharmonijskim orkestrom i Orkestrom kraljevske operske kuće u Londonu. Dobitnik je stipendije Muzičke škole Chethams i odlikovani diplomac Muzičke škole Gildhol. Violinista Robert Smisen je nakon sviranja u Evropskom omladinskom orkestru i Evropskom kamernom orkestru postao je vođa viola u orkestru Sjeverna simfonija. U čuvenom orkestru Academy St. Martin in the Fields (АSMF) bio je vođa dionice viola više od trideset godina. Đovani Njoki, violončelista, profesor violončela na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu, osam godina bio je solo-čelista Salcburške kamerate, a svirao je i u Kraljevskom filharmonijskom orkestru u Londonu, Minhenskim filharmoničarima, Malerovom kamernom orkestru, Sidnejskоm simfonijskom orkestru, Londonskom simfonijskom orkestru. Od 2008. godine član je Orkestra Lucernskog festivala, pod upravom dirigenta Klaudija Abada. Dragan Đorđević, violončelista, vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i umjetnički direktor u Školi za muzičke talente u Ćupriji, studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavao se na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu i na Visokoj školi za muziku u Esenu. Član je gudačkog kvarteta Rubikon, nastupa sa ansamblom Double Sens. Svira na violončelu Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.