Yuja Wang i Leonidas Kavakos-umjetnici svjetskog renomea na KotorArtu

 

 

Kotor, 06. avgust 2018.

 

Muzički Titani śutra u Kotoru

Na koncertu pod nazivom Muzički titani publika će imati priliku da isprati nastup dvoje vrhunskih umjetnika koji svakodnevno osvajaju najpoznatije koncertne dvorane i nastupaju na najznačajnijim festivalima širom svijeta. Pijanistkinja Juđa Vang, prepoznatljiva po jedinstvenoj mješavini tehničke bravuroznosti, muzičkog promišljanja i emocionalne dubine, i violinista Leonidas Kavakos koji je širom svijeta prepoznatljiv kao virtuoz i umjetnik jedinstvenog kvaliteta, nastupaju na ovogodišnjim KotorArt Don Brankovim danima muzike, u utorak 7. avgusta u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21.30h. Njihov program obuhvatiće kapitalne violinske sonate – Volfganga Amadeusa Mocarta, Sergeja Prokofjeva i Riharda Štrausa, a na repertoaru biće i Rapsodija br. 1 Bele Bartoka.

Zbog ograničenog prostora crkve sv. Duha, organizatori su odlučili zahvaliti se prije svega građanima Kotora, ali i ukupnoj publici za veliko interesovanje za programe te im pokloniti priliku da budu dio jedinstvenih umjetničkih događaja u regionu. Organizuje se direktan prenos za koncerte „Muzički Titani“ i „Mađioničari zvuka“! Koncerti se održavaju 07. i 08. avgusta u crkvi sv. Duha, oba sa početkom u 21.30h. Zainteresovana publika imaće prilike pratiti prenos koncerata na Pjaci od Kina!

Juđa Vang, inače, počela je da uči klavir sa samo šest godina, studirala je na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a usavršavanje je nastavila u Kanadi na ljetnjem programu Univerziteta Mount Royal u Kalgariju, kao najmlađi student u istoriji te institucije. Godine 2001. postala je Stenvejev umjetnik (2001), a potom upisala prestižni filadelfijski Institut za muziku Kertis. Sarađivala je s eminentnim dirigentima kao što su Abado, Barenbojm, Dudamel, Gergijev, Tilson, Papano, Ditoa, Mehta. Postala je ambasador kulture kompanije Roleks (2009), dok svoju ljubav prema modi koristi kao „oružje“ u promjeni stavova kada je riječ o pristupu koncertnoj sali. Godine 2009. postala je eksluzivna umjetnica Izdavačke kuće Dojče Gramofon, a njen snimak s Malerovim kamernim orkestrom i maestrom Abadoom nominavan je za Nagradu Gremi. Kavakos je s dvadeset jednom godinom postao pobjednik tri velika violinska takmičenja – Sibelius (1985), Paganini i Naumburg (1988), nakon čega je, prvi u istoriji, snimio Koncert za violinu i orkestar, Jana Sibelijusa. Tonske zapise ostvario je za više izdavačkih kuća među kojima je Decca Classics, za koju je kao njen eksluzivni umjetnik snimао s Enrikoom Pačeom, Orkestrom Gevandhausa i dirigentom Rikardom Šajiom, Juđom Vang, kao i Sony Classical, za koju je snimao s Jo-Jo- Ma i Emanuelom Aksom. Dobitnik je prestižne danske nagrade Léonie Sonning Music Prize (2017), čime se pridružio plejadi umjetnika – ranijih dobitnika, među kojima su Bernstajn, Britn, Rubinštajn, Menjuhin, Šostakovič, Rostropovič, Bulez, Ligeti. Svira na Stradivarijevoj violini Willemotte iz 1734. godine

Foto: 
Juđa Vang – Kirk Edwards
Leonidas Kavakos – Marco Borggreve