Zagreb – Izložba “Zvanične čestitke Nikoli I povodom jubilarnih svečanosti 1910. godine”

 

dani-crnogorske-kulture-2016

 

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb i Državni arhiv Crne Gore, uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH organiziraju IZLOŽBU:

 

ZVANIČNE ČESTITKE NIKOLI I. POVODOM JUBILARNIH SVEČANOSTI  1910. GODINE

24.11. 2016. godine s početkom u 19h u Crnogorskom domu u Zagrebu, Trnjanska cesta 35

 

UČESTVUJU:

SRĐAN PEJOVIĆ- autor Izložbe

STEVAN RADUNOVIĆ- direktor Državnog arhiva Crne Gore

 

Do proglašenja Crne Gore za kraljevinu, a knjaza Nikole za kralja došlo je 15. avgusta 1910. godine (po starom kalendaru). Toga dana navršilo se pedeset godina od kada je knjaz Nikola stupio na crnogorski prijesto. Prijedlog da se knjaz Nikola proglasi za kralja, a Crna Gora za kraljevinu, formalno je podnesen Crnogorskoj narodnoj skupštini…

Odluka knjaza Nikole da se proglasi za kralja dobila je punu podršku, tako da su novu vladarsku titulu priznale sve evropske države. To se manifestovalo čestitkama svih evropskih suverena i vlada, ličnim prisustvom izaslanika sa većine evropskih dvorova i dolaskom flota velikih sila u slobodne crnogorske vode.

U kulturološkom smislu, čestitke prikazane na ovoj izložbi izuzetno su i raritetno dokumentarno svjedočanstvo o odnosu drugih zemalja, evropskih i svjetskih, prema Crnoj Gori u trenutku njene pune međunarodne afirmacije.

Zbog svog dokumentarnog značaja i autentičnosti one predstavljaju najsažetiji presjek o mjestu i ulozi Crne Gore krajem prve decenije XX. vijeka.

Izložba je pripremljena povodom obilježavanja jubileja desetogodišnjice od obnove crnogorske državnosti.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + 12 =