Zagreb – Predstavljanje knjige “Bibliotekar” Marka Špadijera

 

 

Predstavljanje knjige MARKA ŠPADIJERA “Bibliotekar – Cetinjski zapisi”, održaće se 08.11. 2017.  u Crnogorskom domu, Trnjanska c. 35, Zagreb u 19h.

 

UČESTVUJU:

Prof.dr.sc. LIDIJA VUKČEVIĆ

Akademik DIMITRIJE POPOVIĆ

Prof.dr.sc. DRAGUTIN LALOVIĆ

Publicista – MARKO ŠPADIJER

 

“Roman Marka Špadijera „Bibliotekar“ nosi podnaslov „Cetinjski zapisi“, i odmah na početku autor čitaocima jasno stavlja do znanja da je u djelu riječ o dva glavna književna lika koja se nadmeću za prvijenstvo: Petru Delji, bibliotekaru, i njegovom Gradu. Njihov ambivalentni odnos, bogat nesporazumima, tvori ono što je moguće nazvati motivacioni lokus knjige. Grad je uvijek dobra pozornica za roman, a od autorovog spisateljskog umijeća da izabere pravu tačku gledišta koja će mu otvoriti prostor da svoje životno iskustvo diskretno inkorporira u tkivo proze, zavisi da li će ta pozornica na valjan način oživjeti u čitalačkoj imaginaciji i postati jedan od glavnih likova. Smatram da je naš autor uspio u tome…” 

Dragan Radulović

 

Marko Špadijer je rođen 1938. godine na Cetinju, gdje je završio Gimnaziju, a Filološki fakultet u Beogradu (grupa svjetska književnost).

Živi na Cetinju i Podgorici. Učestvuje u društvenom životu Cetinja i Crne Gore gotovo pola vijeka autorskim tekstovima, izjavama, intervjuima i drugim vidovima javnog intelektualnog djelovanja.

Marko Špadijer je čovjek koji voli i zastupa život u svoj punoći i u ime kojega odbacuje sve utopije, fikcije i ideologije. Sve te osobine rijetko srijećemo kod Crnogoraca u jednoj ličnosti. Antejski je vezan za Cetinje i koristi svaku priliku da pokaže važnost prijestonice kao kulturnog i istorijskog centra, simbola Crne Gore i njene slobode.