Zagreb – Premijera dokumentarnog filma PRELUDIJUM ZA SNAJPER

 

 

Hrvatska premijera dokumentarnog filma

PRELUDIJUM ZA SNAJPER

režisera DANILA MARUNOVIĆA

održaće se 09.5. 2017. s početkom u 20h u MUZEJU MIMARA u organizaciji:

 

NACIONALNE ZAJEDNICE CRNOGORACA HRVATSKE

DRUŠTVA CRNOGORACA I PRIJATELJA CRNE GORE „MONTENEGRO“ ZAGREB

VIJEĆA CRNOGROSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA

i

MUZEJA MIMARA

 

Dokumentarni film „Preludijum  za snajper“ je priča o Dimitriju Popoviću, njegovim ciklusima koji na najagresivniji način komentarišu tendencije u savremenom svijetu.

Nastao je u okviru projekta Artvision, koji realizuje Ministarstvo kulture Crne Gore i jedan je od tri dokumentarna filma proizvedena u projektnom paketu promocije likovnih umjetnika kroz audiovizualni koncept.

Film je sniman na lokacijama u Parizu, Zagrebu i na Cetinju, a autorsku ekipu čine: Danilo Marunović, scenarista i režiser, Vladimir Vučinić, direktor fotografije, Slobodan Stanišić, autor muzike, Nikola Radonjić, grafički dizajner, Nemanja Bečanović, montažer i Lazar Mišurović, producent filma.

„Rijetki su oni koji dobiju takvu priliku, kao što sam ja imao, da radim na ovakvom filmu i u tome sarađujem sa umjetnikom koji je prepoznatljiv širom svijeta.

A da bi takav film bio realizovan bila je potrebna naša tijesna saradnja, kako bih iz jednog intimističkog ugla prenio sve o Dimitriju Popoviću, koga sam tada sreo prvi put.

Zahvaljujem mu zato što je imao povjerenje u mene i sve vrijeme me podržavao u mojoj viziji nastanka ovog filma. Preludijum za snajper nije dokumentarac na kakav je publika obično navikla.

Tematski okvir filma je nekoliko Popovićevih ciklusa koji na najagresivniji način komentariše neke tendencije savremenog svijeta.

No, rad -Pjesma bez riječi-, koji je predstavio u Parizu, odabrao sam da bude inspiracija za naslov filma“– kaže režiser filma Danilo Marunović, koji će biti prisutan na hrvatskoj premijeri. 

Film je premijerno prikazan u zvaničnoj selekciji u Holliwoodu u 11. mjesecu 2016. – ARPA International Film Fest u Egipatskom teatru, i na trećem izdanju Balkan Florence Express festivala u Firenci u 2. mjesecu 2017.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − ten =