Zajednica Crnogoraca u Republici Makedoniji – Posjeta Kumanovu

 
 
 

Kumanovo 1

 

Na poziv direktora Doma za učenike iz Kumanova Esada Šabotića dana 12.12.2013 godine delegacija ZCGM posjetila je Kumanovo i u učeničkom domu poklonila zaposlenima za njihovu biblioteku poslednje izdanje “Gorskoga Vijenca” na makedonskom jeziku u prevodu Blaža Koneskog u izdanju Makedonske Akademije Nauka i Umjetnosti.

 

Kumanovo 2

 

Drugi dio posjete imao je za cilj donaciju dokumentarnog filma “Noć skuplja dva vijeka” Branka Baletića koji je ZCGM u ime crnogorske Kinoteke poklonila regionalnoj TV kući “NOVA TV” iz Kumanova.  Urednik ove televizije napavio je jednočasovni intervju sa predsjednikom ZCGM u kojem je između ostalog najavljeno prikazivanje poklonjenog filma.

Narednog dana delegacija ZCGM posjetila je prvo Kavadarci, a zatim i Bitolj prilikom koje je uručena donacija Baletićevog filma televiziji KTV iz Kavadaraca i televiziji TERA iz Bitolje. U obadvije televizije predsjednik ZCGM imao je intervju u trajanju od 40 minuta prilikom kojeg je govoreno o položaju i statusu pripadnika crnogorske manjine u Makedoniji i ujedno je najavljeno prikazivanje biografskog dokumentarnog filma o Njegošu.

Zahvaljujemo crnogorskoj Kinoteci koja nam je omogućila da doniramo makedonsku verziju filma Branka Baletića i ujedno zahvaljujemo televizijama “Sonce” iz Skoplja, “NOVA TV” iz Kumanova, “KTV” iz Kavadaraca i “TERA” iz Bitolje koje su dodijelile dio svog medijumskog prostora za afirmaciju crnogorske kulture u RM.

Skopje, 15.12.2014. god.
Ivana Joksimović