Zatvoren Kotorski festival pozorišta za djecu i dodijeljene nagrade

 

Kotorski festival pozorista za djecu

Gradom Kotorom, su dvanaest dana vladala djeca, koja su kroz kotorske ulice, trgove i portune, prenosile smijeh i igru oživljavajući vijekovima stare zidine šaljivim instalacijama, razdrganom muzikom, kvalitetnim predstavama, vještim plesnim nastupima, radionicama, scenom za mlade, kao i nikada boljim, književnim programom. Da su svi prošlogodišnji rekordi oboreni, pokazuje statistika koja broji 107 programa, 11 premijera, 23 lokacije, 16 zemalja, i ko zna koliko dječijih radosnih lica, koje su najveći podsticaj festivala za njegov napredak i smisao!

 

Zatvaranje Festivala - 1

 

Svečano je zatvoren XXIV Kotorski Festival pozorišta za djecu organizovan u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt, vraćanjem ključeva grada koji su ove godine pripali učenici Stasiji Perović u ime sve djece. Da je Kotorski Festival iz godine u godinu sve posjećeniji, bogatiji u programu, pokazuje i teška pozicija dječijeg žirija, koji su danima bilježili i raspravjali o kvalitetu predstava i dodjeli nagrada za najbolje.

 

Nagrade za najbolje na Kotorskom Festivalu Pozorišta za djecu

 

Poslije dvanaest nezaboravnih dana u Kotoru i šesnaest odigranih predstava u glavnom programu  lagano se spušta zavjesa na 24. Kotorski Festival Pozorišta za djecu. Dječiji žiri, žiri grada i ASSITEJ donijeli su  odluke o tome ko je po njihovom mišljenju zaslužio nagrade.

Dječiji žiri je donio sljedeće odluke:

  1. POLA POLA (Kazališna družina Pinklec, Teatar Poco Loco, Teatar Exit – Čakovec/Hrvatska)

Tekst: Milena BOGAVAC

Režija: Renata CAROLA GATICA

Prvu nagradu dodjeljujemo predstavi “Pola pola”, najprije zbog toga što su predstave namijenjene tinejdžerskom uzrastu rijetka pojava, a naročito one koje se bave ovako osjetljivom temom. Namjenjena i roditeljima, poučna za sve uzraste, predstava govori o razvodu, osjećanjima djece i objašnjava djeci sve ono o čemu roditelji ćute, pružajući nam nadu kao svjetlo na kraju tunela.

 

Predstava Pola pola - 2

 

  1. SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA (Gradsko pozorište Podgorica /Crna Gora)

Tekst: Aleksandar POPOVIĆ

Režija: Veljko MIĆUNOVIĆ

Druga nagrada pripada predstavi “SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA”, zato što su na zabavan način predstavili poznatu bajku u današnjem vremenu, i uveli elemente bajke o Pepeljuzi. I zato što je pouka predstave jako važna!

 

Snjezana i sedam patuljaka - 1

 

  1. PAR CIPELA (Dečije pozorište Subotica /Srbija)

Prema motivima priče Pjera Griparija

Režija: Todor VALOV

Treća nagrada dodijeljena je predstavi “Par cipela” zbog dobre i zabavne glume, ali i zanimljivog načina na koji su predstavili temu ljubavi. Svi uzrasti imali su priliku da uživaju u na kreativan način dočaranom stilu sa početka prošlog vijeka.

 

Predstava Par cipela 3

 

Nagrada Žirija grada:

  1. SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA (Gradsko pozorište Podgorica /Crna Gora)

Tekst: Aleksandar POPOVIĆ

Režija: Veljko MIĆUNOVIĆ

Dobrota je pobijedila, vrijednosti su prave, Snježana i sedam patuljaka od pete do glave.

Neću lažna ogledalca, turbo i silikone, ljubavi ću i ljepote Kotorom da zvone.

Specijalna nagrada ASSITEJ Centra Crne Gore

DžONATANOV LET (Dječije kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku /Hrvatska)

Prema motivima romana „Galeb Džonatan Livingston“ Ričarda Baha

Režija: Nikola Zavišić

Predstava Džonatanov let dobila je Specijalnu nagradu ASSITEJ Centra Crne Gore zbog toga što istovremeno asketskim i dojmljivim scenskim jezikom uspijeva da na precizan i razumljiv način govori o značaju unutarnjeg rasta i leta, te još važnije: o važnosti prenošenja poruke koju smo sami naučili i oplemenjivanja svijeta koji nas okružuje.

 

Dzonatanov let

 

Draga djeco, to bi bilo sve za ovu godinu. Vidimo se i dogodine, u isto vrijeme na istom mjestu i nadamo se još boljim i bogatijim programom. Družite se sa pozorištem i igrajte se pozorišta, biće vam zabavniji život. Ćao!