Završen 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga

14. Međunarodni podgorički sajam knjiga je, nakon neđelju dana zanimljivih i raznolikih programa, atraktivnih gostiju, knjiga koje su krasile štandove, okončan 11. aprila 2019. godine, svečanom dodjelom nagrada u desetak kategorija. Time je organizator odao priznanje onima koji su ovaj važni događaj uveličali posebnim pristupom neprolaznoj vrijednosti knjige.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik, te članovi prof. dr Slavica Perović i mr Marina Vešović.

Nagradu u kategoriji Kompletna izdavačka produkcija, odnosno Najbolji izdavač pripala je Zavodu za udžbenike Beograd.
Obrazloženje: Izdanja Zavoda za udžbenike provjereno doprinose podizanju kvaliteta obrazovanja i razvoju nauke i kulture. U ovu široku misiju ulaze izrada udžbenika i modernih nastavnih sredstava vrhunskog kvaliteta, kao i objavljivanje i promocija posebnih i značajnih djela iz mnoštva različitih disciplina. To je dovoljno široko i dovoljno ubjedljivo svojim ukupnim postignućem i Zavod za udžbenike Beograd kvalifikuje za ovu nagradu.

Nagrada u ovoj kategoriji pripala je i Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.
Obrazloženje: Izdanja Crnogorske akademije nauka svojom prošlogodišnjom produkcijom doprinose kako u pogledu naučnog kvaliteta tako i izbora tema i vrsti obrade. Objavljena djela iz raznih oblasti prirodnih i društvenih nauka odlikuje vrhunski kvalitet, što podrazumijeva primjerenu metodologiju, fundiranu teoriju i neophodno kritičko mišljenje, čime se nastavlja davno započeti niz izdanja ove najviše institucije znanja i potvrđuje doprinos nauci u svom egzemplarnom vidu.
Priznanje za napredak u obrazovanju žiri je dodijelio Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica.
Obrazloženje: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica jedna je od najvažnijih izdavačkih kuća u Crnoj Gori kao jedini izdavač udžbenika za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovno obrazovanje i vaspitanje, srednje opšte i srednje stručno obrazovanje i obrazovanje učenika s posebnim obrazovnim potrebama u Crnoj Gori. Dobrom izdavačkom politikom i usklađenošću s reformom obrazovnog sistema Zavod je pokazao svijest o tome šta znači moderan udžbenik i šta on znači za đaka dvadeset prvog vijeka. „Da bismo došli tu gdje sada jesmo, pripremali smo se kroz postavljanje metodoloških, didaktičkih i likovno-grafičkih standarda, te razvijajući stručne i menadžerske sposobnosti zavođenje obimnog posla”, kažu poslenici Zavoda. Žiri sajma sve to prepoznaje i nagrađuje.

Pored Zavoda za udžbenike, nagrada u ovoj kategoriji dodijeljena je i Biblioteci za slijepe Crne Gore.
Obrazloženje: Savez slijepih Crne Gore pojavljuje se u ovoj kategoriji zbog svojih vrijednih ostvarenja zvučne knjige koje bukvalno mijenjaju živote onih koji ih slušaju, a u edukativnom smislu, bilo da se odnose na školski program ili su opšteg obrazovnog karaktera, nezamjenjivi su kako prema napravljenom izboru tako i prema aktuelnoj izvedbi i kvalitetu. Napominjemo, izdata su KAPITALNA djela svjetske i nacionalne književnosti u audio formatu.

Nagradu za najbolje opremljen štand dobio je Narodni muzej Crne Gore.
Obrazloženje: Štand Narodnog muzeja Crne Gore svojom odmjerenom, otmenom i sofisticiranom opremom plijeni nepodijeljenu pažnju na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog podogoričkog sajma knjiga. Brendiranje štanda reprodukcijama autentične Njegoševe biblioteke i Meštorivićevim poprsjem Petra II Petrovića Njegoša, zatim prisustvo originalnih primjeraka crnogorske muške i ženske nošnje u staklenim vitrinama, kao i umjetnička keramika u produkciji Narodnog govori o odgovornom i promišljenom, umjetnički osmišljenoj jedinstvenosti štanda. Sveukupna izdavačka produkcija Narodnog muzeja Crne Gore, koju karakterišu kvalitetno i kreativno osmišljena izložena izdanja, doprinose da cjelokupni utisak štanda NMCG zrači autentičnošću i posebnošću.
Kada je riječ o najbolje opremljenom umjetničkom izdanju, žiri se opredijelio za monografiju „Jovan Ivanović“ Muzeja i galerija Budve i Narodne biblioteke Budve.

Obrazloženje: MONOGRAFIJA „JOVAN IVANOVIĆ”, izdavači: JU Muzeji i galerije Budve i JU Narodna biblioteka Budva predstavlja veoma vrijedno djelo sa izuzetnim grafičkim dizajnom i znalačkim tekstualnim prilozima. Vrhunske reprodukcije pokazuju genezu Ivanovićevog stvaralačkog puta od impresivnih ulja, gvaševa, kombinovane tehnike do maestralnog crteža i sjajnih skica. Monografija uvjerljivo svjedoči o tome na čemu je zasnovan veliki značaj slikara Jova Ivanovića koji je ostavio značajan i prepoznatljiv trag u crnogorskoj likovnoj umjetnosti. Ovo reprezentativno djelo će svakako, doprinijeti očuvanju Ivanovićevog bogatog slikarskog nasljeđa. Urednice ovog monografskog izdanja su: Dragana Ivanović i magistar Lucija Đurašković – istoričarke umjetnosti, dok dizajnersko umjeće pripada Velimiru Perunoviću.

Nagradu u istoj kategoriji dobilo je djelo „Umjetničko blago Crne Gore“ u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Ministarstva kulture Crne Gore.
Obrazloženje: Ova knjiga po prvi put prikazuje umjetničko blago Crne Gore u istorijskom kontinuitetu, počev od drevnih kultura, kao što su neolitska, metalno doba i predilirski i ilirski period. Knjiga, zatim, obuhvata helenističko-rimski period, ranohrišćanske umjetnosti sve do umjetničkog izraza doba renesanse, baroka i modernog doba, koje svojim mnogoznačnošću obuhvata umjetničke pravce u kojima su se crnogorski autori naročito iskazali. Autor teksta ove veoma značajne knjige je istoričar umjetnosti Pavle Mijović koji je znalački uradio selekciju bogatog materijala, kao i njihovu deskripciju. Valja reći da je riječ o reprintu, jer ovakva djela treba ponavljati.

Na Sajmu je dodijeljena nagrada i u kategoriji najbolje opremljene edicije. Žiri je ovog puta odabrao Narodni muzej Crne Gore.
Obrazloženje: Uz ostale redovne aktivnosti na planu zaštite, prezentacije i afirmacije pokretne kulturne baštine, Narodni muzej Crne Gore se takođe uspješno bavi izdavackom djelatnošcu. Izdvajamo monografije: 1. Krsto Andrijašević, 2. Puro Đurić koje su se svojom koncepcijom, izvedbom i grafičkom upečatljivošću izdvojile i pridodale se nizu izuzetnih djela slične provenijencije. Ove monografije svjedoče kako o ubjedljivoj umjetnosti onih koji se predstavljaju tako i o umjetničkom prikazivanju njihovog djela i modernoj i promišljenoj koncepciji onih koji su ih stvarali.

Nagrada za unapređenje dječjeg izdavaštva pripala je Biblioteci za slijepe Crne Gore.
Nagrada u istoj kategoriji dodjeljena je i kompaniji Lego doo Podgorica.
Obrazloženje: Savez slijepih Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osoba s invaliditetom, koja okuplja oko 1000 osoba oštećenog vida i koja se na mnogobrojne načine trudi da omogući djeci oštećenog vida da lakše savladavaju školsko gradivo i da se upoznaju s djelima iz brojnih oblasti dječjeg stvaralaštva. To postižu dobro planiranim aktivnostima i saradnjom za relevantnim institucijama koje prepoznaju njihove potrebe i podržavaju ih u izdavačkim djelatnostima i pregnućima. 2018. godine ponudili su klasike dječje književnosti bez koje nije moguće lijepo odrasti u čovjeka.

LEGO d.o.o. – PODGORICA je izdavač i ekskluzivni uvoznik dječjih knjiga i edukativnih sredstava što uključuje različite vrste slikovnica i knjiga za djecu, od radosnica, kartonskih slikovnica, slikovnica sa naljepnicama, vježbanki, bojanki do knjiga bajki, basni, priča i romana za djecu i tinejdžere. Lego d.o.o. Podgorica sarađuje sa renomiranim izdavačkim kućama iz cijelog svijeta i distributer je Malik Books-a iz Sarajeva, LeoCommerce-a iz Rijeke i Enco Book-a iz Beograda. Specijalnost Lego Podgorica je distribucija na moderan način, a svi naslovi se mogu vidjeti u showroom-u. Lego d.o.o. Podgorica na sebi svojstven način dopunjava postojeću ponudu savremene literature i edukativnih sredstva za djecu u Crnoj Gori.

Nagradu za najbolju knjigu za djecu osvojio je dvojac Egor Egorov i Jurij Nečiporenko za knjigu „Pra živoj dom“, iliti „O živoj kući“.
Obrazloženje: Dr Jurij Nečiporenko je ugledni pisac proze za djecu i mlade, prof. biofizike na moskovskom univerzitetu. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada, među kojima izdvajamo nagradu PODVIŽNIKA PROSVETITELJSTVA (2011). Osnivač je i direktor Sveruskog Festivala dječije knjige (2014-2019). Knjige prof. Nečiporenka prevedene su na mnoge jezike: grčki, kineski, engleski, španski, hrvatski, srpski itd. Doktor Nečiporenko je predstavljao Rusiju na književnim sajmovima u Beogradu, Havani, Zagrebu, Pekingu i sada u Pogorici.

U kategoriji najbolje edicije, žiri se opredijelio za ediciju „Gospodarska misao“ Naklade „Mate“ (čita obrazloženje).
Obrazloženje: Ovogodišnji dobitnik za najbolju ediciju je izdavačka kuća Naklada Mate d.o.o. Više od 25 godina ova ugledna izdavačka institucija donosi poslovnim ljudima i stručnjacima iz raznih oblasti najbolja svjetska izdanja iz područja ekonomije, marketinga, menadžmenta, financija, bankarstva, računovodstva, ljudskih potencijala prevedena na hrvatski jezik. Mnoge od ih knjiga su kapitalne same po sebi, pritom predstavljaju prevodilačke poduhvate kojima se raduju profesori, kao i studenti jer jednom kupljena, takva knjiga je investicija koja se dugoročno isplati. Poznati su van okvira svoje sredine jer su potvrdili da drže provjereno visok kvalitet knjige, prethodno pomno odabravši autora i izdavačke kuće.

Osim Naklade „Mate“, nagradu u ovoj kategoriji dobila je i Izdavačka kuća „Dereta“ za ediciju „XX vek“.
Obrazloženje: Izdavačka kuća Dereta prisutna je na srpskoj izdavačkoj sceni više od tri decenije. Tokom svog postojanja Dereta je potvrdila svoju izdavačku i umjetničku autentičnost objavivši preko 1600 naslova u desetak biblioteka; od prevoda kapitalnih djela naše i svjetske književnosti, do knjiga iz aktuelne književne produkcije. U nagrađenoj ediciji nalaze se brojna djela svjetski poznatih autora, među kojima su: Salman Ruždi, Kazuo Išiguro, Karlos Fuentes, Herman Hese,Kurt Vonegat, Džonatan Frenzen, Idit Vorton i mnogi drugi bez čijeg poznavanja načitan čovjek je upitno načitan.

Nagradu za izdavački poduhvat osvojio je Istorijski institut Univerziteta Crne Gore za djelo „Berlinski ugovor“.
Obrazloženje: Sadržina ove knjige i njena i važnost u istorijskim razmjerama odgovaraju njenoj opremi i reprezentativnosti, u skladu s tvrdnjom da je ozbiljnost forme odraz ozbiljnosti sadržine, stoga, ona s pravom može da se u prošlogodišnjoj produkciji i u datim okolnostima uvrsti u izdavački poduhvat. Istorijski institut Univerziteta Crne Gore tako nastavlja svoju naučnu misiju objavljivanja važnih istorijskih knjiga, autorskih djela, istraživanja i publikacija rijetke građe ili, pak, ovakvih važnih dokumenata.

Nagrada u ovoj kategoriji dodjeljuje se i Opštini Bar za kapitalnu monografiju „Barski ljetopis – prvih 30 godina“.
Obrazloženje: “Prvih trideset godina“ je tri decenije života jednoga mjesta gdje vidimo razuđeni kulturni pejsaž i vibrantnost grada kako to mogu da udese umjetnost i ozbiljno društveno pregalaštvo. Poglavlja monorafije koincidiraju sa koncepcijskim segmentima Festivala, to su pozorišni, likovni, muzički, književni, filmski i brojni prateći programi. Obilje odgovarajućih, probranih i raritetnih fotografija predstavlja posebnu virijednost ovog i vizuelno vrlo atraktivnog izdanja. Posebnu referencu izdanju daju autori tekstova koji su bili i jesu i selektori programa Festivala. Osoben šarm navedenom sadržaju daju “mala” dešavanja koja su pratila “velike” festivalske sadržaje, što uz izbalansiran odnos tekstualnog i foto narativa, kvalitetnu obradu i vizualizaciju sadržaja ovom izdanju daju pečat odgovornog izdavačkog posla.

Specijalnu nagradu za doprinos nauci o književnosti osvojio je ZAVOD ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA – PODGORICA za trotomno izdanje „OGLEDI O RUSKOJ KNJIŽEVNOSTI XIX i XX vijeka“ autora Jevrema Bjelice.
Obrazloženje: Pored štanda izdavača, Zavoda za udžbenike Crne Gore, knjige Jevrema Bjelice izložili su i organizatori ruskog štanda na ovogodišnjem Međunarodnom podgoričkom sajmu knjigama, ukazujući i tim činom na važnost ovog projekta, i doprinosu Jevrema Bjelice izučavanju komparatistike kao nauke o književnosti.
Ova jedinstvena trotomna studija o ruskoj književnosti je temeljno zasnovana i osmišljena od strane takvog znalca i suptilnog tumača kakav je bio Jevrem Bjelica, i ova zbirka tekstova danas predstavlja nasušnu literaturu iz teorije književnosti i književne kritike, ne samo za Crnu Goru već predstavlja nasušnu literaturu za cjelokupno područje koje ima zajedničku jezičku osnovu.
Bjelica se u svojim ogledima bavi Puškinom, LJermontovom, Gogoljem, Turgenjevom, Dostojevskim, Tolstojem, Čehovom, Ostrovskim, Tjučevom, Jesenjinom, Hljebnjikovim, Majakovskim, Cvetajevom, Ahmatovom, Pasternakom, Bunjinom, Nabokovim, Ahmaduljinom, Platonovom, Šolohovom, Bulgakovim, sve do Roždestvenskog i Voznesenjskog – sve samim vrhovima ruske i istovremeno, vrhovima svjetske književnosti. Ovako objedinjene studije o ruskoj književnosti Jevrema Bjelice poprimaju enciklopedijski karakter, još uvijek nedovoljno sagledane, i valorizovane u crnogorskoj nauci o književnosti, zaslužuju posebnu pažnju naučne javnosti i čitalačke publike.

Posebno priznanje za doprinos organizaciji Sajma dodijeljeno je Volonterskom klubu Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice.

Posebno priznanje za izuzetan doprinos u oblasti medijske pismenosti u regionu pripalo je izdavačkom preduzeću “Clio”.

Posebno priznanje za doprinos obrazovanju djece predškolskog uzrasta dodijeljeno je Privatnoj predškolskoj ustanovi “Maša”.

Za kvalitet učešća na ovogodišnjem Sajmu, POSEBNA PRIZNANJA ZA RAZVOJ MEĐUNARODNE KULTURNE SARADNJE dodjeljuju se ambasadama Italije, Bugarske i Rumunije zbog veoma dobre međunarodne saradnje u oblasti kulture i obrazovanja gdje oni svojim djelovanjem svjedoče da danas kultura i obrazovanje nemaju granice i da moderni svijet upravo počiva na ljudima i institucijama koji uklanjaju međe u ovim važnim oblastima ljudskog djelovanja.
14. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja je zatim odjavljen, uz podsjećanje da knjigama baterije traju vječno!