Završen Podgorica Movie Time

U okviru završne aktivnosti projekta “Podgorica Movie Time”, u petak veče u oslikanom amfiteatru, kod Moskovskog mosta u Podgorici održano je filmsko veče “Take a Movie break” i prikazan je film “Grudi” u režiji Marije Perović.

Prije projekcije filma, publici su se obratili Ivan Popović, savjetnik u Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada i Jugoslav Radović, predsjednik NVO “Centar za omladinsku edukaciju”, koja je u saradnji sa NVO “Crnogorski filmski festival” organizovala ovu aktivnost, uz podršku Glavnog grada Podgorice, u okviru #ReLOaD programa.

Opšti cilj projekta bio je razvoj kulture na teritoriji Glavnog grada – kroz realizaciju programa koji su podstakli kulturnu raznolikost unapređenjem filmske pismenosti i razvojem publike. Cilj je bilo upoznati mladu publiku sa savremenim trendovima u evropskoj kinematografiji, kao i sa filmskom baštinom Crne Gore. Promovisan je film kao umjetnost koja ima značajan uticaj na razvoj ličnosti, formiranje vrijednosnog sistema, identiteta, intelektualno sazrijevanje i razvoj mladih.

Od početka realizacije projekta, organizovano je devet filmskih večeri, prije svega iz crnogorske, pa onda i evropske kinematogarfije, u cilju edukacije, ali i promocije nacionalne kinematografije i nekomercijalnog, evropskog filma, kao i svjetske dokumentarne produkcije. Takođe, izrađena je i publikacija “Filmska umjetnost i mladi u Podgorici”, koja se može pronaći na društvenim mrežama projekta Podgorica Movie Time.

Svaki događaj pratila je diskusija sa crnogorskim filmskim umjetnicima koji su sa mladima razgovarali o filmu, kao i svim fazama koje postoje u izradi jednog ostvarenja, dok su Fimski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka ustupili filmove za projekcije širom omladinskih klubova u Podgorici.

Film “Grudi” u režiji Marije Perović je nastao po predlošku nagrađivane serije “Grudi” i predstavlja zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcijskih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Open Box Studio, Meander Film, Mitropa, Visionary Thinking, kao i  potporu Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra. Film je imao svjetsku premijeru na 33. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festival, a dobitnik je Specijalnog priznanja žirija na Filmskom festivalu “Seanema” u Ulcinju. Takođe, prikazan je na Filmskom festivalu u njemačkom gradu Kotbusu, festivalu Valjevski filmski susreti…

Nakon filma podgoričkoj publici obratila rediteljka filma Marija Perović koja je pričala o nastanku filma, ideji, scenariju, premijeri, festivalima, o edukativnoj poruci koju nosi – prevenciji karcinoma dojke.

Uzimajući u obzir realne kapacitete prstora za projekciju filma, kao i aktuelne mjere NKT-a povodom pandemije COVID 19, ulaz je bio omogućen za samo 50 posjetilaca, uz obavezno nošenje zaštitne maske, poštovanje socijalne distance između mjesta za sjedenje od dva metra i dezinfekciju ruku na ulazu.

Filmsko veče je realizovano u okviru završne aktivnosti projekta “Podgorica Movie Time” koji zajedno realizuju NVO “Centar za omladinsku edukaciju” i NVO “Crnogorski filmski festival”, u okviru #ReLOaD programa.

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Glavni grad Podgorica, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Tivat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + 4 =