Završen takmičarski dio pozorišnog programa, za kraj „Orkanski visovi”

 

 

 

Bar, 18. avgust 2017. godine

 

„Istrajnost“ teatra Le studio i Puls teatra koja je sinoć odigrana u Starom Baru, bila je posljednja predstava takmičarskog dijela pozorišnog programa Večernje scene 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. Komad koji je režirao Žan-Batist Demarinji rađen je po motivima drame „Parabrod Istrajnost“ Šarla Vildraka.

 

 

Istrajnost se bavi univerzalnim temama vezanim za probleme mladih: nedostatkom persprektive, željom za uspjehom, slobodom, ali i porodicom i sigurnošću, Takođe, bavi se pitanjem zajedničkog nasljeđa balkanskih naroda. Nastala je u tromjesečnom procesu kolektivnog rada gdje su svi članovi umjetničkog tima, kroz unaprijed pripremljene improvizacije, kreirali materijal koji danas sačinjava predstavu. Uloge u noj tumače: Mirko Jokić, Ana Jovanović, Žan-Batist Demarinji, Nada Macanković i Marko Petrović. Zanimljivo je Žan-Batist Demarinji, koji tumači jednu od uloga reditelj komada, ali i osnivač gerila teatra Le studio.

 

 

Nakon što je pogledao i ovu predstavu, stručni žiri Festivala u sastavu: dramaturškinja Jelena Milošević, glumac Branko Ilić i reditelj Danilo Marunović, donijeće odluku o pozorišnim nagradama u tri kategorije: najbolja predstava, najbolja ženska i muška uloga. Osim „Istrajnosti“ takmičarski dio sačinjava još deset predstava odigranih od 16. juna na Ljetopisu. To su: „Novo doba“ (Bitef teatar i ArtHub, režija Dino Mustafić), „Pijani“, (Atelje 212, režija Boris Liješević), „Penelopijada“ (Centar za kulturu Tivat, režija Dragana Varagić), “Mrtvac dolazi po dragu” (Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj, režija Jernej Lorenci), „Ko rukom odneseno“ (Teatar &TD, režija Boba Jelčić), “Čuvari tvog poštenja” (Gradsko pozorište Podgorica, režija Boris Liješević), “Edeš Ana”(Narodno pozorište Subotica, režija Jožef Cajlik), “Lolita” (Teatar Madlenianum, režija Jovana Tomić), “Dokle pogled seže” (Zetski dom, režija Arpad Šiling), i “What is Europe” (scena MESS, režija Andraš Urban).

Pozorišni program Ljetopisa biće završen ponovnim igranjem „Orkanskih visova“, koprodukcije Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, koju je režirala Dora Ruždjak Podolski. Još dva igranja, kojima Festival ulazi u završnicu zakazana su za subotu 19. avgust i nedjelju 20. avgust u Starom Baru, sa početkom u 21:30h. Karte za predstavu su u prodaji na biletarnicama u Starom gradu i Domu kulture u terminima od 10h do 12h i od 17h do 21h.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + 1 =