Završena selekcija programa za XVII ITF Bar

 

 

Selektor ovogodišnjeg, 17. Internacionalnog TV Festivala u Baru, odabrao je programe koji će se takmičiti za zlatne masline u pet festivalskih kategorija, kao i za najveće priznanje festivala – Grand Prix.

Selektor Festivala, filmski kritičar Aleksandar Bečanović, odabrao je 71 program  iz 67 producentskih kuća, iz 33 zemlje. Tako će se ove godine u takmičarskom dijelu festivala naći, po kategorijama: 11 programa kratkih TV formi, 13 igranih,  8 iz oblasti ekologije i turizma, 3 dječija programa i 36 dokumentarnih filmova.

Internacionalni petočlani žiri u sastavu: Svetlana Čirkova (Rusija), Rada Šešić (Holandija), Jeronimo  Molero ( Španija), Gorčin Stojanović (Srbija) i Nikola Vukčević (Crna Gora),  počeće sa radom 8.oktobra i odabrati najbolje filmove  iz svake takmičarske kategorije.

Festival će ove godine trajati  od 22. do 26. oktobra (ponedeljak – petak), a Direkcija festivala je je pripremila bogat prateći program i posebne segmenta druzenja kako  sa zvijezdama filmske i tv produkcije tako I sa mladim glumcima aktuelnih tv hitova, tako će specijalni gosti-glumački parovi ovogodišnjeg festivala biti Dragan Nikolić I Milena Dravić, Miodrag Krivokapić i Judita Franković, Momčilo Otašević I Sanja Jovićević.

II Content Providing Market  održaće se u četvrtak 25. oktobra u okviru pratećeg programa Festivala. Nakon prošlogodišnjeg zapaženog debitantskog nastupa na tržištu regiona, Market ove godine povećava i afirmiše saradnju i razmjenu, kao i predstavljanje proizvođača i distributera ,  tv i medijskih kuća i agencija.  Prijave na Market još traju , a do sada su učešće potvrdili neke od najznačajnijih regionalnih produkcijskih kuća i proizvođača programa kao i distributeri iz regiona.  Direkcija Festivala, i ovom prilikom poziva sve medijske kuće i TV stvaraoce, koji su zainteresovani za izlaganje svojih projekata na Marketu, da dostave profil kompanije ili CV na mail adresu industry@tvfestbar.com.  Aplikacionu formu I propozicije  zainteresovani mogu naći na sajtu www.tvfestbar.com.

Učešće na barskom marketu i ove godine  ne podliježe kotizaciji niti se na marketu plaća zakup promotivnog  štanda na kome izlagači  predstavljaju  sopstvenu ponudu programa i aktuelne produkcije. Cilj Marketa je promovisati regionalno medijsko tržište kao jedinstven prostor kojim treba da  se prevaziđu uslovnosti pojedinačnih i malih tržišta. Bez obzira na programsku orijentaciju i profil emitera,  prodavci i kupci na marketu mogu definisati sopstveni interes prema mnogo većem regionalnom tržištu i da upravo sa ovog mjesta imaju priliku da kupuju i prodaju  programe najširih komunikativnih strategija i najšire medijske dostupnosti. Glavni cilj je usmjeren ka izgradnji održivog  kapaciteta, koji bi ovu relativno novu programsku funkciju barskog festivala, pozicionirao kao regionalnog lidera u promociji i distribuciji medijskih sadržaja. S toga je predlog da se u smislu održivosti  marketa za ovu godinu i dalje insistira na kvalitetu ponude programa, uvećavanju ukupnog broja kupaca-prodavaca i promociji obima transakcija.