Završni koncerti učesnika 7. Ljetnjeg kampa za kamernu muziku

 

 

Završni koncerti učesnika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku biće održani u poneđeljak, 6.avgusta, u Ministarstvu kulture na Cetinju i u utorak, 7.avgusta 2018. godine, u KIC-u “Budo Tomović” u 20 sati. Ulaz je slobodan.

            Brojni kamerni ansambli pripremiće raznovrstan program pisan za standardne i nestandardne ansamble od manjih sastava poput dua, trija, kvarteta, kvinteta, do kamernog orkestra.      

            Program koncerata će obuhvatiti djela poznatih evropskih kompozitora među kojima su Volfgang Amadeus Mocart, Franc Šubert, Johanes Brams, Vitorio Monti, Moris Emanuel, Antonjin Dvoržak, Sergej Rahmanjinov, Johan Kristijan Bah, Garbijel Pierne, Žak Ibert i drugi. Ovaj program je kreiran u duhu obilježavanja godine evropske kulturne baštine 2018.

            Na ovogodišnjem Ljetnjem kampu učestvovaće preko 50 muzičara iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Rusije, Njemačke, Francuske, Norveške i SAD-a.

           Mentori Ljetnjeg kampa su ugledni umjetnici i muzički pedagozi iz Crne Gore, regiona i Evrope.  Ove godine mentorski tim čine: Anton Martynov, violinista i dirigent iz Pariza (profesor na CNSM – Nacionalni muzički konzervatorijum u Parizu i Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Monsu, Belgija), Veljko Klenkovski, klarinetista  (vođa klarineta u Beogradskoj filharmoniji i profesor na FMU Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu), Eva Veith violončelistkinja (samostalna saradnica u Kamernom orkestru Getingena, Njemačka),  Žana Lekić, flautistkinja i Nataša Popović, pijanistkinja (profesorice kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju), Nadica Ristić Simović, oboistkinja, Marko Simović violinista, kao i saradnici mentora: violinistkinja Slađana Cvejić, violista Petar Obradović i violončelista Milan Ninković (istaknuti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra).

            Ovogodišnji Ljetnji kamp za kamernu muziku je sedmi po redu i organizujemo ga uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore, EU Info Centra iz Podgorice i Ambasade SR Njemačke. Našoj organizaciji doprinose takođe i Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, JU “Lovćen – Bečići”, Nacionalni parkovi Crne Gore,  Matica crnogorska – ogranak Cetinje i Turistička organizacija Cetinje.

             Podsjećamo, Ljetnji kamp za kamernu muziku osnovan je 2012. godine, na inicijativu Mihaela Šnura (Michael Schnurr), flautiste i tadašnjeg njemačkog diplomate u Crnoj Gori. Održava se svakog ljeta u prvoj polovini avgusta u mjestu Ivanova korita, u okviru Nacionalnog parka Lovćen. Nosilac pilot-projekta je bila Ambasada SR Njemačke u saradnji sa Kulturno – informativnim centrom „Budo Tomović“ , a od 2014. godine, KIC „Budo Tomović“ je preuzeo organizaciju projekta, i realizuje ga uz podršku Ministarstva kulture i drugih partnera.

             Više informacija, muzike, videa, fotografija i atmosfere sa prethodnih Ljetnjih kampova pronađite na linku Facebook stranice   https://www.facebook.com/MontenegroSummerCampforChamberMusic/