Poštovani posjetioci, predstavljamo vam knjigu – naučni rad koji govori o porijeklu i etnogenezi stanovništva Crne Gore. Knjiga je, zapravo, rezultat saradnje više autora, profesora raznih struka, a sama tema knjige je obrađena i predstavljena na prilično drugačiji način od manje ili više prihvaćenih “main stream” teorija i načina mišljenja. Ovakav pristup, sigurno će izazvati značajno zanimanje svih koji namjeravaju ili se već bave ovom temom.

 

 

 

 

GENETIKA, ISTORIJA I BAJKE

Genetika, istorija i bajke je naučno-istraživački rad prvenstveno o porijeklu i etnogenezi narodâ u Crnoj Gori, ali se “dotiče” i okolnih prostora. Na dvije stotine stranica koje slijede nalazi se veliki broj podataka, imena, činjenica… Sve to od čitaoca zahtijeva određeno opšte obrazovanje i (po)priličnu “mentalnu kondiciju”. Ne možete (odnosno možete, mada nema svrhe) čitati ovu knjigu kao književni roman, ali se, naravno, ne morate truditi ni da baš sve analizirate, ili zapamtite – zaista je, na primjer, nepotrebno držati u glavi imena svih ilirskih, ili tračkih plemena koja su živjela na Balkanu prije 2000 godina.

Svako koga tema zanima i stvarno želi nešto da sazna ima odličnu (možda, jedinstvenu) priliku da na jednom mjestu nađe rezultate genetskih testova muškaraca iz Crne Gore i Hercegovine i navode trenutno dostupnih istorijskih dokumenata i izvora koji zajedno, u “konačnom zbiru”, daju sasvim drugačiju sliku od one koju istoričari i etnografi prikazuju stanovnicima ovih prostora u potonjih vijek-dva.

Ništa nije izostavljeno, skriveno i prilagođeno ljudskoj sujeti. Stoga, ako ste isuviše emotivno vezani za svoju nacionalnu “oznaku”, ili neku od tradicionalnih balkanskih priča o porijeklu i istoriji, odmah zatvorite ovu knjigu – nema potrebe da se nervirate i psujete autore. Ovo drugo ionako ne bi imalo mnogo smisla, jer su ljudi koji su napisali sve ono što je citirano u istorijskom dijelu već odavno mrtvi, neki i par hiljada godina.

 

KOMPLETNU KNJIGU MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU

 

 

 

 

Tagovi: , , , , ,

 

4 Komentari

 1. Cuca says:

  Hvala vam Željko. Inače, sve pohvale na ogromnom znanju i trudu koji ste uložili u pisanju ove dragocene knjige.
  Svako dobro.

 2. Cuca says:

  Poštovani,
  na strani 138, autori su napisali da cucki Perovići slave Nikoljdan, što je netačno. Crkva u Trešnjevu (Cuce) jeste posvećena Sv. Nikoli, međutim stanovništvo Veljih Cuca pa i pominjani Perovići slave Sv. Jovana (Jovanjdan).

  • Željko Musović says:

   Dragi Cuca, greška je nastala ovako: Lično poznajem čovjeka iz Cuca koji se preziva Perović i slavi Nikoljdan (porijeklom iz Kuča) i on je unio “zabunu u naše redove”. Naknadnim istraživanjem smo utvrdili da je nalaz zaista vezan za vaše Peroviće. Greška je ispravljena, ali, na žalost, ne u verziji koja je objavljena na Montenegrini. (Genetika, Istorija i Bajke – Scribd)
   Zahvaljujemo na povratnoj informaciji.

   • Željko Musović says:

    2. marta je postavljena ispravljena i poboljšana verzija knjige i na Montenegrini.

Poruka


 

 
 

Kalendar

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031