Poštovani pośetioci, predstavljamo vam knjigu – naučni rad koji govori o porijeklu i etnogenezi stanovništva Crne Gore. Knjiga je, zapravo, rezultat saradnje više autora, profesora raznih struka, a sama tema knjige je obrađena i predstavljena na prilično drugačiji način od manje ili više prihvaćenih “main stream” teorija i načina mišljenja. Ovakav pristup, sigurno će izazvati značajno zanimanje svih koji namjeravaju ili se već bave ovom temom.

 

 

 

 

GENETIKA, ISTORIJA I BAJKE

Genetika, istorija i bajke je naučno-istraživački rad prvenstveno o porijeklu i etnogenezi narodâ u Crnoj Gori, ali se “dotiče” i okolnih prostora. Na dvije stotine stranica koje slijede nalazi se veliki broj podataka, imena, činjenica… Sve to od čitaoca zahtijeva određeno opšte obrazovanje i (po)priličnu “mentalnu kondiciju”. Ne možete (odnosno možete, mada nema svrhe) čitati ovu knjigu kao književni roman, ali se, naravno, ne morate truditi ni da baš sve analizirate, ili zapamtite – zaista je, na primjer, nepotrebno držati u glavi imena svih ilirskih, ili tračkih plemena koja su živjela na Balkanu prije 2000 godina.

Svako koga tema zanima i stvarno želi nešto da sazna ima odličnu (možda, jedinstvenu) priliku da na jednom mjestu nađe rezultate genetskih testova muškaraca iz Crne Gore i Hercegovine i navode trenutno dostupnih istorijskih dokumenata i izvora koji zajedno, u “konačnom zbiru”, daju sasvim drugačiju sliku od one koju istoričari i etnografi prikazuju stanovnicima ovih prostora u potonjih vijek-dva.

Ništa nije izostavljeno, skriveno i prilagođeno ljudskoj sujeti. Stoga, ako ste isuviše emotivno vezani za svoju nacionalnu “oznaku”, ili neku od tradicionalnih balkanskih priča o porijeklu i istoriji, odmah zatvorite ovu knjigu – nema potrebe da se nervirate i psujete autore. Ovo drugo ionako ne bi imalo mnogo smisla, jer su ljudi koji su napisali sve ono što je citirano u istorijskom dijelu već odavno mrtvi, neki i par hiljada godina.

KOMPLETNU KNJIGU MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU

 

Tagovi: , , , , ,

 

12 Komentari

 1. Diana Plazonic says:

  Napokon sveobuhvatni pristup povijesti Balkana…
  Bravo!
  Pozdrav iz Splita

  • Željko Musović says:

   Zahvaljujem doktorka. Nakon Crne Gore, Dalmacija (Split, Trogir i Veliki Drvenik na kome sam proveo 9 nezaboravnih mjeseci) mi je najmilije mjesto na svijetu.
   Pozdrav.

 2. milojko says:

  Postovani G.Musovicu . Veoma sam oskudan upucen kad je u pitanju ova oblast genetike koju vi izuzetno obrađuje te.Poticem iz okoline Rudo,Priboj na limu, Visegrad .Prezime Jovanovic.ako ste u prilici dajte mi neku smernicu odakle krecu moji koreni , obzirom da ja nisam zapamtio ni đeda. Zas postovanjem.

  • Željko Musović says:

   Dragi g. Jovanović, imam DNK rezultate 30-tak testiranih Jovanovića iz Srbije i Bosne. Ovo je adresa na koju mi možete poslati podatke o slavi, da li imate rođake na Kosovu, ili u drugim djelovima Srbije, predanje… Počećemo odatle, pa đe stignemo.
   zeljko.mussovich@gmail.com
   Pozdrav.

 3. Igor Rems says:

  Postovani, mene interesuje, knjigu nisam citao a mozda ste o tome pisali, sto mislite o Vincanskom Pismu, odnosno Srbici?

 4. Zoran says:

  Poštovani g.Željko
  želim imati vašu knjigu,jer sam radoznalac koga takve stvari interesuju.
  Molim vas da me uputite, gdje i kako?
  Hvala,
  Zoran Dragović
  Petrovac na moru

 5. Cuca says:

  Hvala vam Željko. Inače, sve pohvale na ogromnom znanju i trudu koji ste uložili u pisanju ove dragocene knjige.
  Svako dobro.

 6. Cuca says:

  Poštovani,
  na strani 138, autori su napisali da cucki Perovići slave Nikoljdan, što je netačno. Crkva u Trešnjevu (Cuce) jeste posvećena Sv. Nikoli, međutim stanovništvo Veljih Cuca pa i pominjani Perovići slave Sv. Jovana (Jovanjdan).

  • Željko Musović says:

   Dragi Cuca, greška je nastala ovako: Lično poznajem čovjeka iz Cuca koji se preziva Perović i slavi Nikoljdan (porijeklom iz Kuča) i on je unio “zabunu u naše redove”. Naknadnim istraživanjem smo utvrdili da je nalaz zaista vezan za vaše Peroviće. Greška je ispravljena, ali, na žalost, ne u verziji koja je objavljena na Montenegrini. (Genetika, Istorija i Bajke – Scribd)
   Zahvaljujemo na povratnoj informaciji.

   • Željko Musović says:

    2. marta je postavljena ispravljena i poboljšana verzija knjige i na Montenegrini.

Poruka


 

 
 

Kalendar

April 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930