Zetski dom – Polaznici Studija Kraljevskog pozorišta odigraće „Ljubavno doba“


„Ljubavno doba“ nova je produkcija pozorišta na Cetinju. Ona će imati svoju premijeru 11. marta i nastavlja put ljubavi kojim se u ovoj sezoni kreće Zetski dom. Ovoga puta iz ugla mladih, glumci su polaznici Studija Kraljevskog pozorišta. Predstavu režira Marija Backović,  tekst je nastajao u procesu sa srednjoškolcima koji pohađaju Studio i potpisuje ga kolektiv predstave koji ga priprema već godinu- od postavljanja teme, intervjua, performansa i improvizacija na temu ljubavi, do konkretnog materijala koji je vremenom poprimao oblike predstave. Saradnik na dramaturgiji je Mirko Radonjić, a organizator Dubravka Matičić.

„Proces je bio temeljan i buran. Mi smo prešli značajan put sazrijevanja, sagledavanja sebe i okruženja, prepoznavanja stereotipa i traženja ljubavi među nama, ali i u svakome od nas. Ovo je bio jedan bujan, šarmantan, turbulentan, zavodljiv i plemenit proces, kakvi su i sami glumci. Stvorili smo važnu i uzbudljivu predstavu. Tinejdžeri su ciljna grupa, ali i svi odrasli koji su gledali probe pronalaze temu i sadržaj podjednako zanimljivim. Svakako da smo gradili priču iz ugla života na Cetinju, ali priče su univerzalne. Dominantan je utisak male sredine, ali rekla bih da je to karakteristika svih gradova u našoj zemlji. Ljubav u tinejdžerskom periodu nosi brojne nesigurnosti, a uporište tražimo u posrednom iskustvu koje imamo, tako da je uticaj okruženja pozicioniran kao najvažnija karika teme u predstavi. Ova predstava može na kratko pružiti utočište tako što ćeš se kao gledalac osjetiti manje usamljeno, prepoznavši episode iz svog života i uvidjevši da se i drugi osjećaju isto ili slično. Mi pričamo priču o ljubavi u djelićima koje smo brižljivo skupljali iz iskustava svih nas, a Mirko Radonjić je uspio da ih posloži na način da uspijemo vidjeti svoj odraz u toj apstraktnoj cjelini. Na kraju smo naučili da jedino što možemo, jeste da odbacimo sve što nam drugi govore, stanemo jedno spram drugog i pokušamo da se volimo, valjda nas ljubav oplemeni“, rekla je o radu na predstavi rediteljka Marija Backović.

Ansambl čine: Milica Andrić, Dorotea Roganović, Milica Radović, Valentina Ivanović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Maja Marković, Andrej Lipovina, Itana Samardžić, Marija Andrić, Maša Tomić, Doroteja Bušković, David Vuković, Nemanja Mijović/Đorđije Proroković. Oni su dio najstarije grupe Studija Kraljevskog pozorišta i imaju između 15 i 18 godina. Iskustvo i rad u sklopu edukativnog segementa dali su im radost stvaranja, prijateljstvo, razlog da budu ponosni jer su proširili vidike, počeli upoznavati sebe.

„Ljubavno doba“, kažu mladi stvaraoci, biće važna predstava za njihove vršnjake. Ona neće dati servirane odgovore, ali svakako hoće pokazati put, isprovocirati neku emociju koja će polako dovesti do novih spoznaja. A baš te, do kojih se ne dolazi lako i o kojima se dugo promišlja- baš te su prave, one koje imaju smisla. Predstava je namijenjena starijima od 13 godina. Repriza će biti izvedena povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade 21. marta, sa početkom u 18h.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × two =