Zetski dom – “Razgovori o ljubavi” premijerno 14. septembraDugo očekivana premijera, koprodukcija sa Slovenskim narodnim gledališčem je pred vratima. Ova saradnja predstavlja jednu od najznačajnijih u crnogorskoj kulturi budući da ovaj ljubljanski teatar, izuzetnog estetskog rafinmana, važi za jedan od najuglednijih, a reditelj Jernej Lorenci za jednog od najboljih u evropskim pozorišnim mjerilima. Predstava je nastajala u dvije etape, prvoj u maju u Sloveniji, potom tokom poslednjeg mjeseca u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.  „Razgovori o ljubavi“ , premijerno će biti izvedena na Cetinju 14. septembra sa početkom u 19.30h. Lorenci već neko vrijeme radi samo autorske projekte. I ova predstava je takva, a tekst je nastajao, kako to radi slovenački majstor režije, kroz istraživanje, u procesu. Naravno, glumac je središte, za Jerneja najvažniji. Baš kao što mu je važan i svaki čovjek, jer svaki je priča, izuzetna i različita od drugih.  

 „Sve više radim autorske projekte i sve više proizilazi iz čovjeka, zapravo iz glumca. Volio bih da padnu svi mogući zidovi, između publike i scene, glumca i uloge, a onda i zid u toj hijerarhiji kada reditelj dođe sa konceptom i sve zna, a glumci samo prate. Samo želim stvoriti neki jednostavni prostor otvorenosti, da svako ima pravo na svoj glas, da svi slušamo, svi damo doprinos,  jer svaki čovjek na ovom svijetu je priča, specifična, puna svega, kako god ona izgledala izvana. I moram reći da sam presretan da mogu raditi sa ovom ekipom, više od pola ljudi nisam poznavao prije prve probe, vjerovao sam Lidiji da će naći prave, i onda smo krenuli… i da, počeli otvarati prostor povjerenja, radoznalosti i stvaralaštva. Jako sam zadovoljan. Pokušavali smo na široko baviti se ljubavlju, sa što manje teorije, jer naravno, od samog početka smo svjesni da ova predstava nema nikakav odgovor. Šta je to ljubav?… I ne bavi se time, samo daje priliku da se neke priče kažu i da se čuju, i možda taj osjećaj da smo zapravo vrlo, vrlo slični. I da više manje čeznemo za vrlo sličnim, ako ne i istim stvarima. Svi smo pomalo i blesavi, i smiješni, i patetični, i tragični, i lijepi, kakvi god jesmo, možda to. Krenuli smo iz nekih razlika, iz radoznalosti, kako je to u Albaniji i Italiji bilo nekad, kako je to danas, da bi onda možda polako došli do toga da smo svi samo ljudi“, kazao je o radu na predstavi reditelj i koautor teksta Jernej Lorenci.

„Radio sam već neke projekte sa Jernejem, uvijek počinjemo rad na isti način. Odredimo temu, potom izaberemo put kojim ćemo ići i počnemo raditi sa glumcima. Kada sa njima prikupimo materijal , proces nam sam kaže u kom smjeru će ići naša predstava. Najvažniji su nam poslednjih godina glumci, jer svi su različiti, pokušavamo raditi sa njima, onakvim kakvi jesu, sa pričama koje nam oni mogu dati. Bavim se ovom temom kao i svakom drugom, ali mislim da ono što ovaj proces čini lijepim jeste činjenica da glumci dolaze iz različitih zemalja, a kada smo se počeli upoznavati, materijal se počeo razvijati. Veza među nama postajala je jača, a materijal je rastao“, rekao je Matic Starina, dramaturg i koautor teksta.

U predstavi igraju glumci iz četiri zemlje: Slovenije, Crne Gore, Albanije i Italije. Dio ansambla „Razgovora o ljubavi“ iz Slovenije su legenda slovenačkog glumišta i dobitnik najvažnijih priznanja Janez Škof,  Maruša Majer i muzičarka Zvezdana Novaković. Iz Crne Gore, u ekipi su Srđan Grahovac, Karmen Bardak i Jelena Laban, a iz Albanije  Krist Lleshi i Matia Llupa. Zahvaljujući saradnji sa Internacionalnim teatarskim institutom iz Italije, koji je partner Kraljevskog pozorišta u projektu ADNICH, glumačkoj podjeli pridružili su se Barbara Folchitto i Daniele Gaggianesi, glumci iz Italije.