Zimska scena Barskog ljetopisa – Predstava za đecu i promocija knjige

Na repertoaru Zimske scene „Barskog ljetopisa“ posljednjeg februarskog četvrtka, sa početkom u 18h u sali Doma kulture, naći će se lutkarska predstava „Bajka o ribaru i ribici“, a nakon toga, u 20h u prostoru Gradske knjižare, crnogorski autor Momčilo Zeković Zeko promovisaće svoju knjigu „Muško–ženske puzle: Knjiga o njoj“.

Prvi program za đecu treće Zimske scene, u selekciji Vesne Vujošević Labović, predstava je Gradskog pozorišta iz Podgorice, koju je prema poznatom Puškinovom djelu „Bajka o ribaru i ribici“ režirao je Evgeny Ibragimov, jedan od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja.

Njegova predstava nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki, približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka. Ova predstava je namijenjena svima, jer nosi humanu poruku ispričanu isključivo lutkarskim sredstvima.„Bajka o ribaru i ribici“ je osvojila brojne nagrade na prestižnim međunarodnim festivalima pozorišta za đecu.

U predstavi igraju: Katarina Krek, Jelena Simić, Branka Femić/Anđelija Rondović, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović, Davor Dragojević. Cijena ulaznice za predstavu iznosi 3e.

Drugi književni program treće Zimske scene, u selekciji dr Miluna Lutovca, obilježiće promocija knjige „Muško–ženske puzle: Knjiga o njoj“, Momčila Zekovića Zeka.

Ovaj moderno napisan roman, govori o ljubavi kroz istraživanje sopstvenosti, o onom, o čemu muškarci i žene obično ne pričaju ili to urade sa zakašnjenjem: kuda vode očekivanja, dimenzije nepostojeće apstraktnosti, kuda vodi svako slovo koje provocira i tjera na udaljavanje, blud, razvrat.

Momčilo Zeković je do sada objavio knjigu kratkih priča „Gravitacija istine“ (1997), roman „Zaliveni fikus“ (2003, 2004) (nominacija za nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“), knjigu poezije „Džep sa tajnama“ (2017) koja je bila nominovana za „Trinaestojulsku nagradu“.

Kao jedan od osnivača, član i autor grupe „PERPER“ objavio je i više knjiga pop-rok poezije i muzičkih autorskih djela među kojima se posebno ističu: „Sa gomile velikih oblaka“, „Bludni snovi“,  „Perper“, „Uživo iz CNP-a“, „Iz dana u dan“, „Tragovi“ i „Do kraja uzdaha“. Pored toga, bio je autor više od 300 objavljenih pop-rok kompozicija za različite domaće i regionalne zvijezde.

Shodno ustaljenoj praksi, sve informacije o programima i aktuelnostima trećeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“ publici su dostupne putem medija, na društvenim mrežama i posredstvom sajta  www.barskiljetopis.me.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + eighteen =