Galerija solidarnosti Kotor – Izložba “ALA SMO SE NAODMARALI”

 

Galerija Solidarnosti Kotor

 

 

Gostujuća izložba  u Galeriji solidarnosti pod nazivom ALA SMO SE NAODMARALI koju priređuje Muzej Vojvodine iz Novog Sada, pod motom “Život je jedna velika knjiga, tko ostane kod kuće može pročitati samo jednu stranicu…”, na zanimljiv način, kroz sakupljenu muzejsku i istorijsku građu vraća nas u vrijeme početaka razvoja turizma, za vrijeme Austro – Ugarske u drugoj polovini  XIX vijeka do 80-tih godina XX vijeka.

Uspomene Vojvođana na nekadašnja ljetovanja i  zimovanja  prikazana su kroz nekoliko segmenata:  KUPALIŠTA NA JADRANSKOM MORU, RIJEKE I JEZERA U VOJVODINI KAO OMILJENA KUPALIŠTA, BANJE I LIJEČILIŠTA, ODMOR NA PLANINAMA.

Izložba je, predhodno  bila prikazana u Novom Sadu, Pančevu, Puli i Rijeci.  

Otvaranje izložbe je u četvrtak, 26. maja 2016. u 20 sati, u GALERIJI SOLIDARNOSTI, Kotor, palata Pima.

 

Iz  kataloga izložbe: “Ekonomsko snaženje građanstva u drugoj polovini 19. vijeka dovelo je do jačanja njegove svijesti, koja se, prije svega, ispoljavala u načinu razmišljanja i stilu života. Privredni razvoj i industrijalizacija uslovili su kulturno i duhovno uzdizanje trgovaca, preduzetnika, advokata, lekara, profesora, učitelja i bogatijih zanatlija. Uspostavljen je građanski sistem vrijednosti, građanski stil života i određeno građansko ponašanje. Evropeizacija gradova, kuća za stanovanje ili kuća za odmor uticala je i na promjenu svakodnevnih navika, ali i organizovanja slobodnog vremena, koje je provođeno u prirodi i na putovanjima u druge krajeve.

Sve je bilo podređeno udobnijem i zdravijem životu. Najčešće se išlo na izlete u prirodu, kao i na obale rijeka i jezera, koje su bile veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje promijeniti klimu, otići u neku svjetsku ili obližnju banju, ali i na planinski svjež vazduh. Promena zdravstvenih shvatanja o moru kao lječilištu uticala je na sve brojnije odlaske na letovanja, naročito između dva svjetska rata. Nakon Drugog svjetskog rata putovanja iz ličnog zadovoljstva i radi odmora postala su potreba najšireg kruga radnih ljudi, ali i drugih slojeva stanovništva.”