Galerija solidarnosti Kotor – Izložba crteža Veljka Velje Mihajlovića

 

 

                        „KOTORSKE PRIČE“ naziv je izložbe crteža akademskog slikara Veljka Velje Mihajlovića iz Beograda, koja će biti otvorena u utorak, 3. oktobra 2017. u  20 h, u prostoru Galerije solidarnosti- palata Pima.

Veljko Velja Mihajlović je rođen 1948. godine. Fakultet likovnih umjetnosti je završio u Beogradu. Njegov umjetnički opus je obilježen najviše grafikama u tehnici duboke štampe, a poznat po ciklusima  tematski vezanim za Beograd. Ističu  se njegove mape grafičkih listova Kalemegdan, Studentski park, Krug dvojkom, preko kojih je po riječima pjesnika Milovana Vitezovića ušao u „legende Beograda“. Poznati su i njegovi grafički ciklusi: Pariški mostovi, posebno oni posvećeni manastirima Manasiji, Žiči, Hilandaru… i ciklus posvećen caru Konstantinu i carici Jeleni, povodom 1700. godina Milanskog edikta.

Ciklus nazvan Kotorska priča, preko 60 crteža donosi vizure starih fasada sa prozorima, a Mihajlovića pokazuje kao pažljivog posmatrača koji nam otkriva ljepotu detalja kotorske arhitekture  i  radoznalog hroničara koji  „pripovijeda“ o duhu i atmosferi  života u starom gradu.  

Izložba „Kotorske priče“ u organizaciji Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ i Galerije solidarnosti je Mihajlovićeva 199. samostalna izložba, a deseta –  jubilarna u Kotoru.

Izložbu će otvoriti prof. dr Darko Antović.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − seven =