Gradsko pozorište Podgorica – „Čuvari“ na festivalu „Petar Kočić“ u Banjaluci

 

 

Gradsko pozorište predstaviće se u petak 19. maja, u 20 sati, na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci sa predstavom „Čuvari tvog poštenja“. Autorski projekat Borisa Liješevića, nastao u kreativnoj sinergiji sa glumačkim ansamblom pozorišta, biće izveden u okviru takmičarskog dijela jubilarnog, 20. izdanja Teatar festa „Petar Kočić“.

 

 

Riječ je o međunarodnoj manifestaciji čiji je cilj popularizacija pozorišne umjetnosti. Održava se u Banjaluci svake godine u maju. Na ovogodišnjem Teatar festu „Petar Kočić“, od 17. do 24. maja biće odigrano sedam predstava pozorišta iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Pored predstave Gradskog pozorišta, u konkurenciji su i „Trudna priča“, u režiji Lidije Dedović (Teatar Komedija Skoplje), „Jesenja sonata“, u režiji Jagoša Markovića (Atelje 212/ Grad teatar Budva), „Pluća“, u režiji Aide Bukvić (Exit teatar/Gradsko kazalište Sisak), „Novo doba“, u režiji Dina Mustafića (Bitef teatar Beograd/ Arthub Sarajevo), „Moje dete“, u režiji Ane Đorđević (Beogradsko dramsko pozorište) i „Julije Cezar“, u režiji Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Sombor/Grad teatar Budva/CZK Svilajnac).

Ideju za komad „Čuvari tvog poštenja“ Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. Predstava postavlja brojna aktuelna pitanja poput onih – šta danas znači poštenje u Crnoj Gori, šta smo u stanju da žrtvujemo zarad časti i obraza, kakvi smo i gdje smo u odnosu na pretke, šta nam je donijelo vrijeme koje nas udaljava od osnovnog „koda“ naših predaka, te šta je ostalo od poštenja koje je iznjedrilo našu himnu.

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 4 =