Gradsko pozorište Podgorica – Godina dobrih predstava i značajnih priznanjaGradsko pozorište ovih dana završava još jednu uspješnu sezonu, koju su obilježili veliki produkcijski pomaci, važna priznanja, saradnje sa uglednim umjetnicima iz regiona, kvalitetni naslovi i, iznad svega, brojna i zadovoljna publika. Mali, ali vrijedan, kolektiv teatarske kuće još jednom je pokazao da nema dobrog pozorišta ako u njegovo kreiranje nijesu uključeni svi njegovi akteri u zajedničkoj misiji – da pred gledaoce (i male i velike) iznesu važne umjetničke priče.

Kraj sezone uvijek je i dobar povod za sumiranje umjetničkih rezultata ostvarenih u prethodnoj teatarskoj godini. Na osnovu tih pokazatelja na kraju teatarske godine, lako je zaključiti da iza Gradskog pozorišta u Podgorici ostaje jedna veoma uspješna sezona. Brojke govore da je ansambl Gradskog pozorišta u sezoni 2018/19 (zaključno sa julom) odigrao 124 predstave, koje je vidjelo 21.233 gledaoca. U pomenutom periodu, glumci Gradskog pozorišta u Glavnom gradu poklonili su se 75 puta, na drugim scenama u Crnoj Gori 21, u inostranstvu 11, dok ta brojka što se tiče festivala (domaćih i regionalnih) iznosi čak 17.

Potekla sezona biće upamćena i po 12 nagrada koje su obogatile već impozantnu kolekciju festivalskih odličja. Posebno je značajan trijumf predstave „Kozocid“ Vide Ognjenović na 64. Sterijinom pozorju. Bilo je to prvo predstavljanje Gradskog pozorišta na ovom prestižnom festivalu nakon dvije decenije, a teatar Gradskog ove godine odatle se vratio sa čak četiri nagrade – Vidi Ognjenović pripala je Sterijina nagrada za tekst savremene drame, Igoru Đorđeviću za glumačko ostvarenje, Geroslavu Zariću za najbolju scenografiju, dok je ansambl „Kozocida“ dobio i nagradu publike za najbolju predstavu (prosječna ocjena 4,66).

Uz „Kozocid“, Gradsko pozorište u protekloj sezoni na bogatu listu svojih predstava ubilježilo je još četiri nova naslova – „O miševima i ljudima“ u režiji Dina Mustafića (koprodukcija sa Barskim ljetopisom), „Ivo Vizin – kapetan od snova“ (12+) u režiji Zorana Rakočevića (koprodukcija sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu, KC „Nikola Đurković“ i ASSITEJ centrom Crna Gora), „Mali pirat“ (8+) u režiji Milana Karadžića (koprodukcija sa Centrom za kulturu Tivat) i „Don Kihot“ u režiji Andraša Ubrana (koprodukcija sa Barskim ljetopisom).

Važno je da podsjetimo da je Gradskog pozorište u protekloj sezoni potpisalo ugovor o generalnom sponzorstvu sa Universal Capital Bankom. U naredne četiri godine ova banka biće prijatelj našeg teatra, a ugovorom se obavezala da u pomenutom periodu za Gradsko pozorište izdvoji 100.000 eura. Sredstva, koja će na godišnjem nivou iznositi 25.000, namijenjena su daljem uspješnom pomjeranju granica umjetničkih dometa i unaprjeđivanju rada i razvoja pozorišta, kao značajne kulturne institucije Glavnog grada.

Po već ustaljenoj praksi, i u protekloj sezoni Gradsko pozorište je bilo sudionik brojnih kulturnih akcija u Glavnom gradu, proglašeni su novi počasni članovi među najmlađom publikom, priključili su se, tradicionalno, i obilježavanju planetarno značajnih pozorišnih datuma, proslavili Dan Gradskog pozorišta uz nagrade najboljima iz svih oblasti djelovanja Gradskog pozorišta, ali i otvorili vrata za sve kojima je pozorište blisko. Uz ugledna rediteljska imena i ostale saradnike okupljene oko ovogodišnjih produkcija, uz nemjerljiva glumačka dostignuća koja su zavrijedila neka od najvažnijih domaćih i regionalnih teatarskih priznanja, sve navedeno jasno i argumentovano pokazuje zašto Gradsko pozorište Podgorica slovi za brend kulture Glavnog grada. I u nastupajućoj sezoni, kako ističu u Gradskom pozorištu, nastojaće da opravdaju ovaj status, vođeni misijom da vjeroj publici (najmlađoj posebno) nastave da prezentuju savremene pozorišne forme, tehnike i žanrove koje njeguju na sve tri scene – Lutkarskoj i Dramskoj za đecu, kao i na Večernjoj.

A posljednje izvođenje u ovoj sezoni ansambl Gradskog pozorišta imaće 18. avgusta, u 21 sat, na Ljetnjoj sceni u Tivtu, gdje će igrati „Malog pirata“, koji je na nedavno završenom Kotorskom festivalu pozorišta za djecu osvojio nagradu Dječjeg žirija za najbolju predstavu. Nakon kratkog predaha, u novu sezonu i nove teatarske pohode Gradsko pozorište kreće već 20. septembra podgoričkom premijerom Urbanovog nesvakidašnjeg čitanja „Don Kihota“, koji je na premijeri, 20. jula, osvojio publiku Barskog ljetopisa.