II Internacionalni sajam knjiga Podgorica – Predstavljen časopis Medijski dijalozi

 

sajam-knjiga

 
 

Početak četvrtog dana II internacionalnog sajma knjiga obilježen je prezentacijom časopisa Medijskim dijalozima đe su učestvovali Mimo Drašković i Željko Rutović. Uvodnu riječ imao je art direktor Sajma Vladimir Vojinović koji je predstavio bitnost medija i predstavio učesnike.

 

predstavljanje-casopisa-medijski-dijalozi-1

 

Željko Rutović kazao je nešto o posljednjem broju Medijskih dijaloga. Ovaj  21. vijek je vijek medijskog društva i medijskog posredovanja u kome čovjek nije čovjek ukoliko nije medijski notiran i datiran. Po meni značaj Medijskih dijaloga jeste ovtaranje jedne kulture dijaloga unutar crnogorskoga društva i šireg prostora jugoistočne Evrope oko matičnih obrazaca, izazova i dilema koje svako društvo u svojoj vertikali i horizontali na ovim prostorima dijeli iz ugla medijske kulture.

Mimo Drašković skupove Medijskih dijaloga objašnjava kao skupove ,,za prijatelje, a ne skupove za široke mase’’. Oni su počeli s radom  21. maja 2008, a učesnici su bili iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine. On je rekao da na početku nikako nijesu imali skromne ambicije, već konstantan rad i napredovanje. ,,Danas smo zadovoljni situacijom –  24 objavljena broja časopisa Medijski dijalozi, najavljujemo 25. broj krajem oktobra, 8 međunarodnih skupova koji su održani u 8 gradova Crne Gore. Ponosno možemo najaviti 22. oktobra treći put zaredom dodjelu nagrade Dijalogos, međunarodna nagrada za najbolju knjigu iz teorije i kulture medija objavljene u regionu’’. Na ovome Sajmu on je premijerno objelodanio dobitnika njihove nagrade za ovu godinu – dr Ratka Božović i njegovu knjigu Paradoksi medijske slobode.

 

predstavljanje-casopisa-medijski-dijalozi-2

 

Na pitanje može li se u predizbornim kampanjama uticati na to da se podigne svijest o potrebi čuvanja novinarske etike, jer se time čuva i društvo, u samoregulatornim društvima, Drašković je rekao: ,,Dosad nijesam svjedok saradnje između različitih medija. Pitanje samoregulacije je pitanje koje po mom mišljenju još nije dovoljno shvaćeno u našem društvu, a ni u samim medijima koji osnivaju ta samoregulatorna tijela’’.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − 3 =