Izložba povodom 70 godina Instituta Igalo

U galeriji “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom, u četvrtak, 14. marta 2019. godine, otvorena je izložba povodom 70 godina rada ove ustanove. Izloženi radovi su umjetnička djela iz zbirke Instituta “Dr Simo Milošević”.

Povodom otvaranja izložbe, štampan je kolorni katalog u kome je o ovoj izložbi i bogatoj kolekciji radova u vlasništvu Instituta zapisano sljedeće:

Sedamdeset godina od osnivanja lnstituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Simo Milošević” lgalo, pravi je povod da se u Galeriji „Josip Bepo Benković” Herceg Novi, po prvi put široj javnosti predstavi dio umjetničkih djela iz bogatog fundusa lnstituta.

Od svog osnivanja, 1949 godine, Banja, Zavod pa lnstitut lgalo je obogaćivao i oplemenjivao svoj radni prostor umjetničkim djelima. Manji dio postojeće zbirke je otkupljen od istaknutih autora, a veći je poklon od strane umjetnika koji su koristili zdravstvene usluge lnstituta kao i učesnika mnogobrojnih likovnih kolonija koje lnstitut dugi niz godina uspješno organizuje.

Navedena umjetnička djela (slike, grafike, crteži, skulpture) više ili manje poznatih autora iz različitih država, različitih stilova i tehnika, nastala u različitim periodima sedamdesetogodišnje istorije ove zdravstvene institucije su izložena u prostoru lnstituta i na lijep način ga oplemenjuju i čine ugodnijim za boravak kako pacijenata tako i posjetilaca.

Institut lgalo nije samo medicinska ustanova priznata i poznata po uspjesnoj primjeni prirodnih ljekovitih faktora u kombinaciji sa savremenom medicinom. On je, za sredinu u kojoj se nalazi i centar kulturnih, umjetničkih i sportskih zbivanja. Razvojem lnstituta razvijalo se i njegovo okruženje. Postajalo urbanije i naprednije u svakom pogledu.

Tako i u likovnom stvaralaštvu, lnstitut predstavlja oazu u kojoj su boravili i borave mnogi umjetnici koji u kontinuitetu izlažu svoja djela u lnstitutovoj „Spa galeriji”.

Na ovoj izlozbi predstavljen je samo dio od preko 800 umjetničkih radova u vlasnistvu lnstituta lgalo. Postavka radova 52 autora, iako nedovoljno, je prilika da se stekne uvid u ovo umjetničko bogatstvo i da se pokaže sve što se u 70 godina lnstututa za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Simo Milošević” lgalo steklo.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJE ZA UVEĆANI PRIKAZ