KIC “Budo Tomović” Podgorica – Promocija Vavilonske biblioteke


U Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović” 17.juna predstavljamo nedavno osnovanu umjetničku zajednicu – Vavilonska biblioteka, koja je već objavila Tom Prvi iz Edicije „Poezija“ u kojem je prisutno preko 50 autora sa Balkana. Cilj ove zajednice, kako kaže Katarina Sarić, glavna i odgovorna urednica, jeste povezivanje Zapadnog i Istočnog Balkana kroz poetske karavane i kolonije, koje bi uključivale razmjene među zemljama sličnih kultura i jezika, prevode, gostovanja atipična za dosadašnju tradicionalnu festivalsku regionalnu scenu.

              Prošlog mjeseca, u Beogradu je organizovan i Prvi internacionalni karavan na kojem su prisustvovali autori iz Sarajeva, Beča, Beograda i Crne Gore. Održao se u nesvakidašnjoj klubskoj, kabareovskoj atmosferi kao poetsko-muzički performans u distriktu u Cetinjskoj ulici, klubu Berlin&Monro, a već ovog mjeseca, u toku je realizacija i Prve internacionalne kolonije.

             Publici će se u KIC-u, 17. juna od 19h, predstaviti pjesnici iz Temišvara, Andra Mateuca i Goran Mrakić koji je ujedno i simultani prevodilac kolonije, potom Damjan Pejović iz Beograda, urednik neobičnog fanzina AUC Zeleni Konj koji je, za ovu priliku, objavio dvojezično izdanje u kojem su uključeni prevodi na rumunski i regionalne jezike. Saradnici na projekti su, sem Vavilonske biblioteke i AUC Zeleni Konj, Beograd-Zemun i Auăleu Performance Art Theatar, Temišvar,  čuvena underground scena, a takođe i La Punkt platforma koju uređuje Cristian Pastrsconiu i na kojoj su već objavljeni naši pjesnici čije je gostovanje u Temišvaru zakazano za početak septembra mjeseca. Kolonija je zamišljena kao dvosmjerna, a osim u Podgorici, odvijaće se i na otvorenim scenama u starom gradu Budve, pod okriljem multimedijalne zajednice Škver, koju vode Merin Smailagić i Marko Kentera. U Budvi je predviđeno scensko čitanje na ostacima Rimske bazilike, tačnije, scenario koji će takođe biti multimedijalnog sadržaja, likovnog, muzičkog i poetskog. Da dodamo kako je za specijalno izdanje fanzina koje će biti objavljeno i u časopisu Škver, poseban strip uradila Ksenija Kukalj, mlada podgorička slikarka, animatorka i grafička dizajnerka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + two =