KIC Budo Tomović – Treći dan LiTeritorije


              Treće večeri festivala “Literitorija”, 5. septembra, u 20h, biće predstavljena knjiga Marjane Đukić „Proizvodnja literarnih vrijednosti“. Sa autorkom će govoriti teoretičarka književnosti Jelena Knežević i pisac Vasko Raičević.

              U okviru pratećeg programa, od 21h nastupiće pjesnikinja Barbara Delać i kantautorka Sara Renar, zajedničkim multimedijalnim projektom „Gdje smo ovo, pričaj mi“.

              Programi će se održati u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u dvorištu Galerije Rista Stijovića.

             Marjana Đukić je profesorka francuske književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Autorka je knjiga Žan Ruse – Teorija romana (2010, Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića), U potrazi za romanom. Francuski roman srednjeg, XVI i XVII vijeka (2011, Institut za crnogorski jezik i književnost) i Proizvodnja literarnih vrijednosti (2020, Nova knjiga). Članica je uređivačkog tima naučnog časopisa Književna istorija Instituta za književnost i umetnost u Beogradu. Oblasti kojima se bavi u nastavi i u radovima jesu francusku književnost srednjeg vijeka, frankofone književnosti, teorija i istorija romana, istorija književnosti.

              Jelena Knežević rođena je 1977. u Novom Sadu. Doktorirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, radom na temu Koncept ljepote u njemačkoj baladi. Magistarski rad na temu Recepcija njemačke književnosti u Crnoj Gori do 1945. godine odbranila na istom fakultetu, gdje je 2001. završila i osnovne studije na grupi Opšta književnost i teorija književnosti. Od 2003. zaposlena na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Od 2015. prodekan je za nauku i međunarodnu saradnju Filološkog fakulteta. Od 2012. rukovodilac je Studijskog programa za njemački jezik i književnost. Bavi se i književnim prevođenjem.

               Vasko Raičević je rođen 1979. u Podgorici. Osnovne i specijalističke studije dramaturgije završio je na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Njegova drama Dobra smrt postavljena je u CNP-u, kao i u Rusiji, u pozorištima u Toboljsku i u Rostovu na Donu. Komad Put u otadžbinu objavio je u časopisu Ars. Sa komadom Kalina proces pobijedio je na konkursu za najbolji crnogorski savremeni dramski tekst 2012. Koautor je komada Poglavlja 23 i 24, izvedenog u okviru festivala FIAT u Podgorici. Dramski tekst Kuća za rušenje izveden u okviru projekta 19. decembar – dan poslije. Komad Galeb 1993 izveden u okviru projekta Hronika Galeb. Drame su mu prevođene na engleski, ruski, slovenački i poljski jezik. Knjiga Drame objavljena je u izdanju OKF i CDNK (2015). Bio je dramaturg na nekoliko pozorišnih komada. Kratke priče objavljivao je u časopisu Ars. Trenutno je asistent na predmetu Antička književnost na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

             Barbara Delać rođena je 1994. u Kotoru. Diplomirala je na studijama Moderne i savremene teorije umjetnosti. Nagrada na 32. Festivalu mladih pesnika u Zaječaru omogućila je štampanje njene prve knjige poezije Tomorrowland, za koju je dobila i Brankovu nagradu u Novom Sadu 2018. godine. Na rezidenciji Berlin-Stipendium, koju dodjeljuje Akademija umjetnosti u Berlinu, nastala je njena poema Gdje smo ovo pričaj mi, koja je u Berlinu imala i svoje premijerno, performativno predstavljanje, u saradnji sa kantautorkom Sarom Renar. Članica je književne grupe Forum mladih pisaca koja se okuplja u podgoričkom KIC-u Budo Tomović od 2015. godine. Objavljivala je poeziju i kratke priče u brojnim zbornicima, književnim časopisima i portalima. Uvrštena je u izbor za prevod na njemački jezik na konkursu Vrijeme (bez) utopije. Mreža mladih pisaca, projekta koji je podržan od DAAD-a. Poezija joj je prevođena na engleski, njemački, a u najavi su i prevodi na slovenački, francuski i grčki.

Sara Renar je zagrebačka kantautorka, rođena 1987. Magistrirala je arhitekturu, ali posvetila se muzičkoj karijeri. Iza sebe ima pet samostalnih diskografska izdanja u kojima potpisuje tekst i muziku. Osvojila je više evropskih i regionalnih nagrada i stipendija, i pripada grupi najpriznatijih muzičkih imena nove generacije u regionu. U posljednje tri godine Sara je zabilježila oko 250 koncertnih nastupa širom Evrope. Osim rada na svojoj, autorskoj muzici, sarađivala je na projektima pozorišne grupe Montažstroj i umjetničkog kolektiva SKROZ, česta je saradnica književnih manifestacija “Goranovo proljeće”, “Tko Čita?”, “Sjećanje na Tina” i “Doručak kod Krleže”, sarađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid) te radi muziku za multimedijske projekte.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 7 =