KIC “Budo Tomović” – Veče s piscem – gost Elvedin Nezirović             Književno veče posvećeno stvaralaštvu pisca Elvedina Nezirovića biće održano u poneđeljak, 4. marta 2019. godine, u sali DODEST, od 20 sati, u okviru programa „Veče s piscem“.


               Razgovor će voditi Edin Smailović.


               Elvedin Nezirović rođen je u Mostaru. Školovao se u rodnom gradu, gdje je završio Pedagošku akademiju, Odsjek za bosanski jezik i književnost, te Fakultet humanističkih nauka, Odsjek za engleski jezik i književnost. Objavio je knjige: Bezdan, poezija (Društvo pisaca BiH, podružnica HNK, Mostar, 2002), Zvijer iz hotelske sobe, poezija (“Liber”, Beograd, 2009), Toliko o tome, priče (“Dobra knjiga”, Sarajevo, 2013), Boja zemlje, roman (“Laguna”, Beograd, 2016), Propovijedanje bluesa, poezija (“Vrijeme”, Zenica, 2018), Deblokada grada, eseji, tekstovi, kolumne (“Centar za kritičko mišljenje” i portal “http://xn--tano-hua.net/“, Mostar, 2018), Ništa lakše od umiranja, roman (“Laguna”, Beograd, 2019).

                Pjesme i književne tekstove objavljivao je u najeminentnijim književnim časopisima na prostoru bivše SFR Jugoslavije. Pjesme su mu prevedene na engleski, italijanski i turski jezik. Dobitnik je više nagrada: treća nagrada “Zija Dizdarević” za najbolju kratku priču (2009), nagrada izdavačke kuće “Laguna” za najbolju kratku priču (2011), nagrada “Esad Eso Sadiković” za najbolju kratku priču (2013), druga nagrada “Musa Ćazim Ćatić” za najbolju pjesmu (2015), nagrada Centra za mir i multietničku saradnju Mostar – “Mimar mira”, za ukupan doprinos izgradnji mira, suživota i međunacionalnog povjerenja u poslijeratnom periodu (2017).

                Direktor je Muzičkog centra “Pavarotti” u Mostaru. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra BiH.