Knjižara Karver – Promocija novog cikusa projekta Poetika zemlje- Moja Crna Gora

U petak 6. decembra 2019. godine, u 19h, knjižara Karver u prostoru knjižare, objekat Banja, organizuje promociju novog cikusa projekta Poetika zemlje- Moja Crna Gora www.poetikazemlje.me Učestvuju: Svetlana Jovetić-Koprivica, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, JU Srednja mješovita škola “Golubovci”, Jelena Nelević, novinarka i pjesnikinja, Ivana Vujović, aktivistkinja i pjesnikinja i Varja Đukić, glumica, autorka i menadžerka projekta. Projekat Poetika zemlje – Moja Crna Gora  www.poetikazemlje.me, knjižara Karver realizuje uz podršku Ministasrtva kulture Crne Gore.

              Projekat prezentira u različitim formama i medijima crnogorsko književno naslijeđe i savremeno stvaralaštvo učenicima srednjih škola i gimnazija. Program koji se realizuje unazad tri godine, ove godine je prezentiran u srednjim školama u  Mojkovcu, Srednja škola “Vuksan Đukić”, Beranama, JU Gimnazija “Panto Mališić”, Bijelom Polju, JU Gimnazija “Milivoje Dobrašinović” i u Kolašinu, Srednja mješovita škola “Braća Selić“. U okviru programa projekta, knjižara Karver je organizovala predavanje, razgovor sa učenicima o neiscrpnom socijalnom i individualnim značaju književnosti, stvaralaštva, idejama koje daju podršku i  ohrabruju mlade da se bave književnim i umjetničkim izrazom.

               Knjižara Karver ( Sibila d.o.o.) je u okviru akcija ovog projekta poklonila gimnazijskim bibliotekama, stavila na raspolaganje učenicima, preko 500 knjiga savremenih crnogorskih autorki i autora i klasika među kojima su Ljubeta Labović, Božo Koprivica, Dragana Kršenković Braković, Sreten Asanović, Mihailo Lalić, Mladen Lompar, Borislav Jovanović, Vojislav Vulanović, Miloš Milošević,  Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Vojislav Pejović, Dragana Tripković i mnogi drugi. Posebna vrijednost višegodišnje projekta Poetika zemlje – Moja Crna Gora  je uključivanje učenika u projekat objavljivanjem njihovih radova i javnim čitanjem. Radovi nalaze se na facebook stranici u okviru veb stranice Poetika zemlje – Moja Crna Gora i pokazuju raskošan napor profesora i pedagoga da učenici dobiju što više podsticaja i svijest o kreativnim potncijalima.

           Na web stranici www.poetikazemlje.me u ovom ciklusu projekta nalazi se izbor poezije u audio formi pjesnikinja Lene Ruth Stevanović, Tanje Bakić, Dragane Tripković, Ivane Vujović, Jelene Nelević, Marije Dragnić, Marije Krivokapić, Svetlane Kalezić. Uskoro će se na stranici naći i odlomci iz novih djela Jovanke Uljarević, Kemala Musića, Bogića Rakočevića, Ethema Mandića, Aleksandra Bečanovića, Pavla Goranovića…

            Veb starnica www.poetikazemlje.me sadrži  preko 100 audio zapisa, interpretacije djela: Rista Ratkovića, Mihaila Lalića, Danila Kiša, Mirka Kovača, Ćamila Sijarića, Miodraga Bulatovića, Radovana Zogovića, Vita Nikolića, Aleksandra Lesa Ivanovića, Pavla Đonovića, Mirka Banjevića, Dušana Kostića,  Sretena Asanovića, Mladena Lompara, Zuvdije Hodžića,  Bosiljke Pušić, Balše Brkovića, Ognjena Spahića, Vladimira Vojinovića, Miraša Martinovića, Dragane Kršenković – Brković, Ljubomira Đurkovića, Pavla Goranovića, Ljubete Labovića, Tanje Bakić, Jovanke Uljarević i drugih. Stranica sadrži i brojne video i tekstualne intervjue, linkove na veb stranice crnogorskih izdavača, institucija kulture, portale koji sadrže informacije iz oblasti umjetničkog stvaralaštva.

           Ovaj veb portal je jedinstvena antologija crnogorske književne baštine i savremenog stvaralaštva. Namijenjen je nastavi jezika i književnosti, popularizaciji izvrsnih književnih djela, poezije i odlomaka iz proze iz knjiga koje su nedostupne zbog loše distribucije izdavačke produkcije. Ovako su dostupna najširoj publici i neograničeno preko svih elektronskih uređaja. Dugoročno je namijenjen slavističkim studijama crnogorskog jezika i književnosti. Djela su snimljena u profesionalnom audio formatu u interperatciji glumica i glumaca Varje Đukić, Dejana Đonovića, Braninira Popovića, Zorana Vujovića i drugih.

            Veb stranica je već doživjela veliki interes kako kod savremenih stvaralaca, književne javnosti, čitalaca, građana, za primjenu u nastavi za učenike srednjih škola, takođe, stranica se nalazi i na drugim veb stranicama www.montenegrina.net kao i na stranicama srednjih škola u  Mojkovcu, Srednja škola “Vuksan Đukić”, Beranama, JU Gimnazija “Panto Mališić”, Bijelom Polju, JU Gimnazija “Milivoje Dobrašinović” i u Kolašinu, Srednja mješovita škola “Braća Selić“, Rožeje, Gimnazija „30. Septembar“ i Pljevla, Gimnazija „Tanasije Pejatović“

Biografije učesnica:

Svetlana Jovetić – Koprivica

Svetlana Jovetić – Koprivica, profesorica Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, JU Srednja mješovitoj škola “Golubovci”.  Prosvjetni radnik od svoje 24. godine. Zaljubljenik u školu i magiju koja se u školi dešava. Učesnica u projektima koji se tiču procesa inkluzije Roma, kooatorka Programa obuke ” Dnevnik čitanja” i istoimenog priručnika za nastavnike

Jelena Nelević

Jelena Nelević (Martinović) je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Objavljivala u brojnim časopisima za književnost. 
Prva zbirka pjesama naslovljena “Jedna trećina” izašla je u edicji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Urednica je nedjeljnog dodatka “Dom” u ND “Vijesti”. Jelena Nelević-Martinović je dio “prvog vala” crnogorskih pjesnikinja i jedna je od četiri autorice prve i jedine antologije pjesama koje su napisale žene iz Crne Gore, naslovljene “Koret*na asfaltu”, objavljene u ožujku 2014. godine.

Ivana Vujović

Ivana Vujović Studirala je fiziku na Univerzitetu Crne Gore i Leopold-Franzens Universitetu u Inzbruku, Austrija. Od 1996. aktivna u civilnom sektoru, od 2001. profesionalno, prvenstveno kroz angažman u Juventasu, Fondaciji za promovisanje nauke, PRONA, Centru za monitoring i istraživanje – CeMI, ODIHR-u i ENEMO-u. Objavila je zbirku poezije FIZIS 2016. godine. Njena poezija je objavljivana u periodici i bila predstavljena u nekoliko antologija peozije crnogorskih pjesnika kao i na prestižnim međunarodnim književnim festivalima

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =