Kotor – Koncert klavirskog dua pijanistkinje Xin Wang i pijaniste Floriana Koltuna

 

 

U koncertnoj dvorani muzičke škole, u crkvi sv. Duha, u poneđeljak, 03.04. 2017. godine, sa početkom u 19h, održaće se koncert klavirskog dua pijanistkinje iz Kine Xin Wang i pijaniste iz Njemačke Floriana Koltuna. Ovo je jedan od pijanističkih koncerata u okviru druge Kotorske Koncertne sezone.

Xin Wang je, iako veoma mlada, uspjela da se dokaže kao jedna od vodećih pijanistkinja u oblasti unutrašnje Mongolije, u Kini. Javnost  se veoma zainteresovala za nju kada je osvojila specijalnu nagradu na velikom  Pijanističkom takmicenju u Kini sa samo sedam godina. Od tada, Xin Wang redovno nastupa kao solistkinja širom Evrope i Kine. Studirala je u Njemačkoj kod profesora J. Largaha, A. Froliha i G. Rozenberga (Keln i Nirnberg). Za vrijeme studija, dobila je i prestiznu DAAD stipendiju. Osvojila je i veliki broj nagrada i priznanja, među kojima su i prva mjesta na takmičenjima u Lenjanu i Betoni u Italiji.

Često nastupa u čuvenim koncertnim  salama širom Evrope i Azije. Kao solistkinja, nastupala je s brojnim orkestrima kao što su Vuhan filharmonija, simfonijski orkestar iz Ahena u Njemačkoj, Kamerna filharmonija iz Sankt Peterburga i mnogi drugi. Sarađivala je sa  dirigentima kao što su Kazem Abdulah, Džejms  Liu, Juri Gilbo, Eduardo Strauser i Fuad Ibrahimov.  Čest je gost na brojnim festivalima širom Evrope i Kine ( Italija, Austrija, Španija, Francuska , Njemačka). Duboko posvećena kamernoj muzici, često nastupa sa kolegama kao što su Juri Revič, violinista i Aleksandar Debri, violončelista.

Xin Wang je takodje čest član žirija internacionalnih pijanističkih takmičenja u Evropi i Kini. Radi kao gost profesor na nekoliko univerziteta u Kini.

 

Njemački pijanista Florian Koltun studirao je kod profesora Ilje Šepsa na muzičkoj akademiji u Kelnu. Od 2013. godine, sarađuje sa profesorom Tomislavom Bejnovim u Trosingenu. Usavršavao se kod čuvenih profesora kao sto su  B.L. Gelber i G. Rozenberg. Pijanizmom se aktivno bavi od svoje 14. godine kada je osvojio više prestižnih takmičenja u Njemačkoj  kao što je Bahovo takmičenje u Ketenu. Osvojio je više prvih nagrada na internacionalnim takmičenjima u Italiji, Luksemburgu, Holandiji i Njemačkoj. Redovno nastupa širom Evrope i Kine. Urednik je nekoliko koncertnih serija u Njemačkoj. Redovno drži majsorske kurseve za mlade pijaniste na nekoliko univerziteta u Evropi i Kini. Od 2015. godine, predaje klavir na muzičkoj akademiji u Kelnu.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − fifteen =