KotorArt – Nastup Festivalskog orkestra KotorArta i maestra Kšištofa Pendereckog

 

Logo KotorArt-a

 
 

U Bogorodičinom hramu na Prčanju, u utorak 16. avgusta svoj posljednji ovogodišnij nastup imaće Festivalski orkestar KotorArta. Vrhunac festivala u cjelini predstavlja i dolazak maestra, Kšištofa Pendereckog, poljskog kompozitora i dirigenta koji će rukovoditi orkestrom. On će publici predstaviti svoje tri kompozicije – dvije Simfonije i Čakonu, kao i djelo poljskog kompozitora Andžeja Panufnjika u kojem će solističku deonicu svirati violinistkinja Patricja Pjekutovska. Koncert koji Don Brаnkovi dani muzike organizuju u saradnji sa Poljskom ambasadom u Crnoj Gori počinje u 21.30.

Kao najizvođeniji živi kompozitor, Kšištov Penderecki je vodeće ime u savremenoj umjetničkoj praksi. Studirao je pralelno psihologiju, istoriju umjetnosti i književnost, a zatim kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Krakovu. Odmah po završetku studija postao je profesor, a potom i rektor na Muzičkoj školi u Krakovu, a zatim profesor na Univerzitetu Jejl u Nju Hejvenu. Dobitnik je brojnih nagrada – UNESKO-a, Prix Italia, Artura Honegera, Sibelijusove nagrade, Nacionalne nagrade Poljske, kao i priznanja brojnih muzičkih instituta i fakulteta, akademija nauka, filmskih institucija u svijetu. Počasni je doktor i počasni profesоr na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, Muzičkoj akademiji Šopen u Varšavi, Univerzitetu Jejl, zatim univerzitetima Glazgova, Bordoa, Beograda, Madrida, Sankt-Peterburga, Pekinga itd. Njegova najpoznatija djela su Tužbalica za žrtve Hirošime, Pasija Sv. Luke, Poljski rekvijem, Anaklasis. Piše opere, simfonije i druga orkestarska djela, instrumentalne koncerte, horsku, kamernu i solističku muziku. Godine 2013. mnogi festivali i koncerti u svijetu obiljeležili su osamdeseti rođendan Pendereckog izvođenjem njegovih kompozicija. Festival posvećen ovom autoru održava se svake godine u novembru u Varšavi.

 

Penderecki - Foto Bruno Fidrych

 

Patricja Pjekutovska, violina, tokom sedamnaest godina karijere održala je više od 600 koncerata u 32 države širom svijeta. Diplomirala je na Muzičkom univerzitetu Frederik Šopen u Varšavi, a poslijediplomske studije završila je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu, u klasi prof. Igora Ojstraha. Snimila je deset kompakt-diskova, od kojih su tri nagrađena prestižnim priznanjem Supersonic u Luksemburgu i šest s djelima poljskih kompozitora XX vijeka. CD s djelom Kapričo za violinu i orkestar Kšištofa Pendereckog, koji je snimila sa Simfonijskim orkestrom Poljskog nacionalnog radija, pod upravom samog kompozitora, dobio je više priznanja i nagrada. U duu violina – klavir, značajnu saradnju ostvarila je s pijanistkinjom Marijom Švajger-Kulakovskom i Beatom Biljinskom. Već pet godina nastupa na koncertima pod nazivom Od Baha do Pendereckog, izvodeći solistička djela za violinu. Kao doktor muzičke umjetnosti, profesor je na Akademiji umjetnosti u Ščećinu. Od 2012. godine predavač je na Međunarodnim muzičkim kursevima u Lanjcutu, a često je i član žirija na međunarodnim takmičenjima violinista.

 

Piekutowska

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − ten =