Lustica Bay – Koncert „Muzika na vodi”N.U. Ars-industria i Muzički centar Crne Gore prvi put u Crnoj Gori priređuju imersivne koncerte pod nazivom „Muzika na vodi”. Ovaj muzičko-teatarski projekat, koji je zasnovan na istoimenom remek-djelu njemačkog kompozitora baroka Georga Fridriha Hendla biće realizovan u četvrtak, 18. jula, Lustica Bay u Tivtu sa početkom u 21:30,  u okviru Festivala Purgatorije, a dan kasnije (petak, 19. jul) sa početkom u 21:00 i u Podgorici na Skalinama, u okviru Podgorickog kulturnog ljeta 2019.

U poređenju sa standardnim koncertima klasične muzike ovaj „koncert“ predstavlja istorijsku rekonstrukciju događaja od prije 300 godina. Putem imersivnih efekata koji se ostvaruju kroz glumu i ples, nastoji se postići interakcija sa publikom, od koje se traži uključenost u sveukupnu dramaturgiju.

Legenda kaže da je Hendl Muziku na vodi komponovao kako bi povratio naklonost britanskog kralja Džordža I. Hendl je bio zaposlen kao dirigent kod Džordža I u Hanoveru prije njegovog stupanja na britanski tron, dok je još kao vojvoda bio na čelu Elektorata Brunsvik-Luneburg (oblast u današnjoj sjeverozapadnoj Njemačkoj). Pošto je Hendl na gostovanju u Londonu ostvario veliki uspjeh, osjetio je priliku da dobije veći publicitet, zbog čega je, nakon obećanja Džordžu I da će se vratiti u razumnom roku, opet otputovao za Britaniju kojom je u to vrijeme vladala kraljica Ana. Prema pojedinim navodima, Hendl je zbog toga što se ipak nije vratio, pao u Džordžovu nemilost. Međutim, avgusta 1714. godine Džordž I postao je britanski kralj, a tri godine po stupanju na tron, od Hendla je tražio da napiše djelo koje bi se odsviralo na rijeci Temzi.Muzika na vodi premijerno je izvedena u ljeto 1717. godine u Londonu i postala je jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela u svijetu. 

Cilj ovog interaktivnog i interdisciplinarnog projekta jeste da kroz saradnju nevladinog sektora i institucija na državnom i lokalnom nivou, umjetnički profesionalizam stane u službu šire publike, crnogorskih građana i turista, koji bi preko inovativnih i prijemčivih načina realizacije jednog kapatalnog muzičkog ostvarenja bolje spoznali visoku umjetnosti i postali njeni konzumenti.

„Muziku na vodi“ izvešće 22 muzičara, 5 glumaca i DJ umjetničkog ansambla ARS-INDUSTRIA. Autorski tim ovog pilot projekta čine: Dmitrij Prokofjev (muzičko rukovodstvo), Zoran Rakočević (režija), Vanja Vukčević (dramski tekst), Tamara Vujošević (koreografija), Milica Piletić, Zoran Rakočević (dramaturgija), a producent je Ljubo Kaličanin.

Pokrovitelji događaja su Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, Ambasada SR Njemačke u Crnoj Gori, Gradsko pozorište Podgorica, a partneri PG Sound i Metropolis Media.

Ulaz za oba koncerta je slobodan.